Gesztenyés palacsintatorta

  • 2017.10.07.
  • 3

Itt az ősz. Ezernyi színével és ízével ajándékozva meg minket. :) Ilyenkor rengeteg finom gyümölcs érik. Egyikük a gesztenye. Bevallom, igen sokáig nem ápoltunk jó barátságot. Emlékszem, gyerekkoromban kizárólag pürének ettem, tejszínhabbal. Akkor is inkább a hab volt a lényeg. :D Később volt egy időszak, mikor olyan helyen éltünk Párommal, ahol az erdők szélén gesztenyeligetek voltak, s az ősz beköszöntével a kirándulásokon jó sok gesztenyét gyűjtöttünk. Még ekkor sem kedveltem igazán, pedig mikor otthon sütöttük, csodás illat lengte be a konyhát. :) Néhány éve kezdtem csak süteményeket és desszerteket készíteni vele, s most már egyre gyakoribb vendég a konyhában. Ez a torta igazi őszi finomság. Ebbe aztán került gesztenye bőven. :D "Frissen" a legfinomabb, ezért érdemes úgy készíteni, hogy még aznap el is fogyjon. Igazi gesztenyekedvelőknek azt hiszem ez nem okoz majd gondot. ;)Hozzávalók egy ~20 cm átmérőjű tortához:A palacsintához: 3 x 20 dkg sima liszt3 x 6 g sütőpor3 x 2,5 dl tej3 x 5 dkg cukor3 x 2 tojás3 x 5 dkg olvasztott vaj3 x 1 csipet sóTovábbá: 3 ek. holland kakaópor A töltelékhez:50 dkg gesztenyepüré25 dkg mascarpone3 ek. porcukorA díszítéshez:tört kakaóbab A palacsinta hozzávalóiból 3 adag tésztát keverünk, 3 külön tálban. A második adag tésztában 1, a harmadikban 2 evőkanálnyi lisztet lecserélünk azonos mennyiségű holland kakaóporra.
Az így előkészített tésztákból, enyhén kivajazott ~20 cm átmérőjű serpenyőben 4-4 palacsintát sütünk. Ha esetleg kimaradna a tésztákból, azokat összekeverjük és további palacsintákat süthetünk.
A kész palacsintákat hűlni hagyjuk, közben elkészítjük a krémet.
A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a villával áttört gesztenyepürét és összedolgozzuk az egészet.
A palacsintákat tetszés szerinti színsorrendben rétegezzük, miközben mindegyiket megkenjük a gesztenyekrémmel, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. A tetejét tört kakaóbabbal díszítjük. 1-2 órát hűtőben pihentetjük, ezután szeleteljük.