Leteszteltem az Esperanza Crema konyhai robotgépet

  • 2018.04.23.
  • 2



Leteszteltem az Espreanza Crema EKM004 konyhai robotgépet. Nagyjából egy hónapja használom, ez alapján írom a véleményemet.
Mit tud, miből áll?
A készülék fő eleme egy 800 W-os botmixer, ehhez csatlakoztatható habverő fej, illetve ez hajtja az aprító-, reszelő egységeket. Egy 600 ml-es keverőpohár és egy 1750 ml-es fogantyús keverőedény tartozik hozzá.
Mit tapasztaltam?
A legtöbbet a botmixer részét használtam. A fogó egység rozsdamentes acélból és gumis részből, a fejrész pedig rozsdamentes acélból készült. Elsőre meglepően súlyos volt – az én műanyag házas gépemhez képest, érződik, hogy „van benne anyag”. A fej könnyen le- és felszerelhető, könnyen tisztítható. Aprítottam vele pl. kesudiót és készítettem smoothie-t feldarabolt, nyers almából, minden gond nélkül vitte, amit kellett.



A habverő része nem volt „első látásra szerelem”, ennek ellenére tökéletesen ellátta a funkcióját. A habverő fej a kézi habverőmnél vékonyabb anyagból készült, a masszív botmixer fejéhez képest ez inkább gyengének tűnt – de működés közben nem volt vele probléma. A fogórészhez egy plusz, kb. 8 cm hosszú részt kell csatolni, amibe be lehet dugni a konkrét fejet. Nem ez lenne életem legnagyobb problémája, de ez a 8 centi plusz pont annyira magasra emeli a fogórészét, ami egy több perces habverés közben kicsit kényelmetlen lehet (160 centinél. 170 centi felett lehet örülni neki). Illetve nem lehet „magától” járatni a motort, végig nyomni kell a gombot, ami szintén kis kényelmetlenség (elképzelhető, hogy ez az összes botmixerre csatolható haberőnél így van…?). Tehát ehelyett egy soktojásos hab veréséhez valószínűleg inkább a kétfejes habverőmet venném elő, de igazából 2-3 tojásnál, egyéb krémeknél úgy működik, ahogyan azt kell.

Az aprítót csak zsemlemorzsa készítésére használtam – ilyet sosem csináltam még korábban házilag – a csontszáraz kenyeret könnyen vitte. A végeredmény nem lett egységesen apró morzsás, bár nekem ez éppen pozitívum volt, mert ropogósabb lett tőle a panír.

A reszelő-szeletelő résszel megküzdöttem az elején. Nyilván nem kell gépész végzettség, hogy egy ilyen gépet összerakjunk, de kezdtem meginogni saját képességeimben. Aztán meg a gépében. Mintha a belülre való alkatrész pont egy milliméterrel nagyobb lett volna, mint kellett volna. Ott tartottam, hogy videóra veszem és elküldöm a forgalmazónak, hogy itt valami nem oké. Kamera beállít, felvétel indul, gép simán „összerakódik”. Nyilvánvalóan valami kis manók lefaragtak közben belőle vagy az én bénaságom múlt el varázsütésre, nem tudom (gyanús, hogy a második…), de azóta semmi gond az összerakással.

Nem használtam még sok ilyen típusú gépet, de azoknál is és ennél is azt tapasztaltam, hogy a késes rész és a teteje között mindig marad valamennyi nem feldolgozott étel. Hogyha nagy mennyiséget csinálunk egyszerre, akkor ez nem mérvadó, de én egy személyre való adagokkal próbáltam, így ehhez képest soknak találtam ezt a „maradékot”. Viszont csak úgy „szippantotta” be a kés a beledobott cuccot, mintha vákuumos lenne, pikk-pakk végezni lehet vele.

A gép méretét én pont jónak ítélem, némelyiket akkorára gyártják, hogy nem fér be se a mosogatóba, se a szekrénybe, ennél nincs ilyen gond. Viszont a habverő pohár akár kicsit nagyobb is lehetne (valószínűleg ez is nagyjából standard méretnek számít a robotgépeknél).
Tisztítása egyszerű, egyedül a reszelőkés kis tüskéinél kellett mosogatókefét használni, abba bele tudnak akadni a rostok.

Összbenyomásom
A botmixer tökéletes, a habverővel a „megismerkedésünk” után szintén „barátságot kötöttem”. A reszelő-szeletelő egység több főnyi adagoknál jól k

Címkék

Termékteszt