HatALMAs ötlet " reklámajándék, amire tutira ráharapsz!

  • 2018.03.18.
  • 0



“Ez egy reklámajándék. De elég speciális.” – írta Kádár Imre egy Facebook csoportban a termékéről, ami lássuk be, ilyen megnevezéssel nem annyira figyelemfelkeltő. Mert mire gondolunk, ha azt mondják: reklámajándék: toll, notesz, naptár. Az izgalom a tetőfokára hág…
Aztán megláttam, hogy mi az. És jött a WOW!
Mintás-feliratos alma – mintaZalma! Hát micsoda ötlet! Totál egyedi, totál meghökkentő és ez nem fog a fiókba kerülni “a többi közé”, én biztosan az asztalomon tartanám, ameddig csak lehet. És 100 %-osan környezetbarát, ha nem sajnálsz beleharapni, akkor megeszed, ha nem, akkor meg szépen visszakerül a természetbe. Egy probléma viszont van vele. Vagyis nem a mintaZalmával van a gond, hanem a cégek nagy részénél a beszerzéseket intézőknél, akiknek természetesen tegnapra kell a cucc. Nos, ennél ez nem működik, pedig érdemes előre gondolkodni…

Kádár Imrét, a mintaZalma kitalálóját kérdezgettem az ötletről és a megvalósításról.

Honnan jött a mintaZalma ötlete?
Egészen „véletlenül”. Közvetlenül a rendszerváltás után Édesapám gyümölcstermesztésbe kezdett a Dél-Alföldön, almát és szilvát telepített. Annak idején elég sokat segítettem neki és az ötlet valamikor a 2000-es évek legelején „fogant” meg. Almaszedés közben arra lettem figyelmes, hogy ahol egy-egy levél eltakarta az almát, ott zölden kirajzolódott a levél kontúrja. Minél közelebb volt a levél az almához, annál élesebb volt a kontúr. Mutattam apunak – mégiscsak ő a szakember – és mondta, hogy igen, jól látom, az a levél kontúrja…
Bakker! egyből fantáziálni kezdtem, hogy lehetne, hogy ne csak a levél látszódjon, hanem mondjuk valami felirat, vagy egyéb… Hogyan lehetne idomítani az almákat? Hogyan lehetne őket rábeszélni, hogy az látszódjon a héjukon, amit mi szeretnénk?! Annyira agyament ötletnek tűnt, hogy leginkább csak viccelődtünk vele, mígnem közvetlenül ez után néhány héten belül hallottam egy műsort a rádióban. Különféle érdekes dolgokról voltak benne blokkok és az egyik arról szólt, hogy talán az USA-ban, vagy Németországban is kísérleteznek, hogy is lehetne írni az alma héjára…?! Vagyis nem is akkora baromság az elképzelésem?! Nagy lökést adott ez a műsor.

Hogyan sikerült az elképzelést megvalósítani?
Elsőre nehezen. Ugyanis nem kalkuláltuk be, hogy almával van dolgunk, ami egy évben egyszer terem és ha az első kísérlet nem sikerül, akkor egy évet kell várni a következőig. Mondhatjuk, hogy először az alma idomított minket. Meg kellett találni a közös hangot. A következő évben már okosabbak lettünk és egyszerre több dolgot is kipróbáltunk és figyeltük melyik verzió lesz a legjobb. Akkor még elég sok nyári almánk volt, az a tipikus rétesnek vagy pitének való alma, ami az ízében nem egy nagy élmény, tárolni sem lehet, viszont a színei… gyönyörű élénkpiros lett mikor megérett, nagyon jót lehetett játszani vele.
Akkor épp a magyarországi Motorola-nál dolgozott egy ismerősöm és egy ilyen nyári alma különítményt elkészítettünk a cég logójával, majd bevittük megmutattuk a marketinges kolléganőnek. Mindenki elképedt és egyből rendeltek is az év végi bulijukra.


Kik a vevőitek, kiknek ajánljátok?
Az első vevőink olyan cégek lettek, akik a megszokott, mondhatni unalmas reklámajándékokat akarták valami eredetibbre, izgalmasabbra cserélni. Így aztán a reklámajándék piacon kezdtük el keresni a helyünket. De a szlogenünk – Mondd el almával! – sokkal többre „predesztinálja” a terméket. Illetve nemcsak a szlogenünk… az almával rengeteg dolgot fejezhetünk ki a tudástól az egészségen keresztül a szépségig. És gondolj bele, hogy a világ egyik legmenőbb, legdrágább márkaneve is angolul: alma.
De ott van Tell Vilmos vagy éppen Hófehérke gonosz mostohája
Ez az év már nem csupán a reklámajándékokról szól, hanem a mintaZalma kedves, jópofa, vicces, ütős és menő ajándékcucc lesz. A kommunikáció egy újabb eszköze, de erről nem akarok most többet mondani, mindenesetre óvakodj a körtétől :)!


Mennyi almát termesztetek? És mennyiből lesz mintaZalma?
Évről évre egyre több almából lesz mintaZalma, több ezer, időnként több tízezer almából lesz mintaZalma. 7-8 éve már más almatermelőkkel is együtt dolgozunk és nagyon örülök neki, hogy az együttműködés mindenkivel rugalmas, zökkenőmentes, mindkét fél megelégedettségére.

Volt valamilyen extrább kérés, ötlet, amelyet megvalósítottatok vagy éppen valami miatt nem sikerült?
Az eddigi legextrémebb kérés egy Magyarország térkép Balatonnal. Nagyon sok türelmet igényelt a megvalósítása…
És igen, sajnos olyan is volt, hogy nem sikerült megvalósítanunk valamit, ennek az időjárás volt az oka, konkrétan a jégeső. Ugyanis olyan szinten elverte az almákat, hogy nemcsak mintaZalmának, de étkezési almának sem lehetett őket felhasználni… ez egy elég tragikus momentum volt, szerencsére csak egyszer fordult elő. A továbbiakban ezt azzal igyekszünk kiküszöbölni, hogy a mintaZalmák több almáskertben készülnek, illetve a legfrissebb telepítés felett már jégháló is lesz. 

Ez egy saját találmány. Le is védettétek?
Igen, abszolút saját, eredeti ötlet. A védjegyezési procedúra már elkezdődött, ez egy hosszabb folyamat, aminek védjegyoltalmi szakértők biztatására és segítségével álltunk neki.

Ha én kitalálom, hogy szeretném meglepni az egyik családtagomat egy kis mennyiségű feliratos almával, megtehetem? 
Örömmel várjuk a rendelésedet! Akár egy darabot is elkészítünk, nyilván ha többet kérsz az olcsóbb. De fontos tudni, hogy az almákat a természetes érési folyamatok teszik mintaZalmává, még a fán. Ez azt jelenti, hogy megrendelésedet július közepéig tudjuk elfogadni és nagyjából október elejére lesz belőle mintaZalma, amit kb. március-áprilisig tudsz felhasználni.