10 jó ok a chia mag fogyasztására

  • 2018.02.24.
  • 1



A chia mag maga az erő. Ezt jelenti ugyanis a neve. De miben erős, illetve miben erősít minket a chia?
Mit tud ez az apró szuperélelmiszer?

1.Feltölt energiával
Már az azték és maja harcosok is az állóképességük növelésére és energiaforrásként fogyasztották. A magas aminosav- és fehérjetartalma miatt kiváló a sportolók vagy fizikai munkát végzők számára.

2. Elűzi a depressziót
Amikor közeledik a tél, egyre kevesebbet süt a nap, akkor ezt a kedvünk is megsínyli néha, az arra hajlamosan könnyebben befordulnak. A chia magas omega-3-zsírsavtartalma viszont kifejezetten jó a mentális betegségek megelőzésére

3. Erősíti a csontokat
A chia mag kálciumtartalma segít, hogy a csontok és a fogak erősebbek legyenek, felvehetjük vele a harcot a csontritkulással szemben is.

4. A diabétesz orvossága
A chia mag a szervezet inzulinrezisztenciájának csökkentésével segít az inzulinszint beállításában. Magas rosttartalma lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést.

5. Lassítja az öregedést
A benne lévő antioxidánsok megvédik a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától. Ezáltal védik a testet a helytelen táplálkozás és a stresszes életmód okozta károktól, valamint az Alzheimer-kór kialakulásától és az öregedés lassításában is szerepet játszik.

6. Ellazít
A chiában levő magnézium jót tesz a kismamáknak, segít ellazulni egy fáradt nap után, és oldja a menstruációs görcsöket.

7. Ételérzékenyeknek is kiváló
Készíts belőle kókusztejes chia pudingot, például ezt gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, szójamentes… egészséges, diétás finomságot.

8. A fogyókúra segítője
Az élelmi rostoknak köszönhetően a chia mag segíti az emésztést és felpörgeti az anyagcserét. Az oldható rostjai csökkentik a koleszterinszintet, az oldhatatlan rostok viszont a bélrendszer helyes működéséhez járulnak hozzá. Segíti a szénhidrátok felszívódását, így elkerülhetők a falási rohamok és beindul a súlycsökkenés.
A chia mag nagy mennyiségű vizet képest megkötni, zselésedik, és a gyomorban térfogata megnő, ezáltal hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak érezzük magunkat. A benne található fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében.

9. Regenerál
A fehérjékre például kiemelten nagy szüksége van a sportolóknak az aminosavak és az izmok regenerálódása miatt. De mindenki más szervezete is igényli, valamivel kisebb mennyiségben.

10. A fáradtság és ingerültség megszüntetője
Ha folyton fáradtnak és ingerültnek érzed magad, akkor valószínűleg vashiányos a szervezeted. A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, ráadásul fokozza a szervezet ellenálló képességét. A chia mag pedig bőven tartalmaz vasat is.

Oké-oké, eszem majd chia magot! De hogyan?
A lehető legegyszerűbb recept a chia pudingé, nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók (4 adaghoz):
400 ml kókusztej (ha nem vagy laktózérzékeny, készítheted tejjel vagy joghurttal is)
5 evőkanál chia mag
1-2 evőkanál nyírfacukor vagy kristálycukor
200 g gyümölcs: pl. banán, málna vagy egyéb bogyós gyümölcs
Elkészítés:
A kókusztejet, chia magot, cukrot összekeverjük és kb. 2-3 órán keresztül hűtőben tároljuk. Közben egyszer-kétszer megkeverjük.
A végén hozzákeverjük a gyümölcsöt
A végeredmény egy pudingszerű édesség lesz, annál talán egy kicsit folyósabb, de remegős állagú.

A puding mellett használhatjuk másfajta ételek – pl. levesek sűrítéséhez, szórhatjuk zabkásába vagy sütés előtt a sütemények tésztájába, de kevés vízzel összekeverve az őrölt chia akár tojáspótlóként is funkcionálhat.

Te próbáltad már a chia magot?

A bejegyzés a Bijó Webáruház támogatta, a chia magot, illetve chia magos termékeket megrendelheted.


Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Chia