Böjtölsz? Egyél hódot, mert az hal!

  • 2018.02.18.
  • 2



A nagyböjt a keresztények számára a húsvét előtti negyven napos előkészületi időszak, a bűnbánat, lemondás, elmélyülés időszaka. A hamvazószerdától nagypéntekig tartó hat héten keresztül ki szigorúbban, ki megengedőbben böjtöl, a szabályok a történelem során is enyhültek.
A szigorúbb szabályok hamvazószerdára és nagypéntekre vonatkoznak, ekkor a hívek egy nap háromszor étkezhetnek és csak egyszer lakhatnak jól és ezeken a napokon, illetve a péntekeken nem fogyaszthatnak húst.
Ezzel szemben halat lehet enni. Az ő húsukat valamiért nem tekinti az egyház húsnak.
Meg hódot.


Hogy miért? A 17. században Észak-Amerikában rengeteg volt a hód, egyes becslések szerint legalább 400 millió. A húsáért és a prémjéért vadászták. Ez utóbbi nagyon kelendő lett, ezzel együtt megnőtt a hódhúsfogyasztás is. A quebeci püspök emiatt kezdeményezte az egyháznál, hogy mivel úgyis úszik, meg sokat van a vízben, legyen a hód hal! Az egyház pedig belement, azóta lehet böjt alatt is enni a halnak egyáltalán nem látszó, de mégis halnak minősített hódot is.
Azért itthon ne próbálkozzunk vele, mert a nálunk is élő eurázsiai hód védett állat, így a nem védett kanadai importot kell keresnünk, ha hódhúsra szottyan kedvünk. Egyébként nem olcsó, a kb. két kilós csontos hódhús 160 dollárba, kb. 40 ezer forintba kerül.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!


Forrás: Wikipedia
https://index.hu/tudomany/til/2017/04/06/legyen_jo_katolikus_egyen_hodot/

Címkék

Húsvét Érdekes