A szüzesség erény " az olívaolajoknál is

  • 2018.02.17.
  • 4



Az olívát már az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták. A világon kb. 800 millió olajfa található a mediterrán vidékeken.
Nálunk tulajdonképpen néhány éve-évtizede lett igazán közkedvelt a belőle sajtolt olaj.

Amellett, hogy finom, az olívaolaj számos jótékony hatása ismert:

gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében.
ásványi anyagokban is gazdag (kálium, kalcium, foszfor, cink)
egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti a rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét. Az LDL csökkentésének köszönhetően a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt.
csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét
javítja az emésztést
serkenti az agyműködést
gyulladáscsökkentő hatása is van




Hogyan használjuk?
Magas a forráspontja, főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem, ezért az olívaolajban történő sütést kerüljük. 170-180 °C fölé ne hevítsük semmiképpen.
Az erősebb íze miatt inkább karakteresebb alapanyagok (húsok, halak) készítésénél használjuk, de pácokba, párolt zöldségekre locsolva, sajtokhoz is nagyon passzol.
Hűvös helyen, sötét üvegben kell tárolni, különben veszít minőségéből.

Mit jelent az extra szűz kifejezés?
Az extra szűz az első sajtolásból (tisztán mechanikai úton) származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is. A fáról leszedés után 24 órán belül – az erjedés megindulása előtt – elkezdik a sajtolást.
A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton.
A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű.
Az olívaolajnak mintegy 700-féle fajtája létezik. A színe változó, egészen a világossárgától a sötétzöldig. Lehet szűrt, vagy nem szűrt, ilyenkor apró bogyódarabkák úszkálhatnak benne, de ez a minőségét nem rontja, sőt, egy komplexebb ízélményt adhat. Minél alacsonyabb egy olíva savtartalma, annál egészségesebb, az extra szűz fajtánál a sarokszám 0,8 százalék.

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol az olívaolajok, illetve az olívaolajjal készült termékek széles skálájából válogathatsz.


Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!




Címkék

Érdekes