Élet és étel Hollandiában " interjú

  • 2017.10.24.
  • 7



Az egyik kedvenc részem a saját blogomon az Élet és étel… sorozat, amelyben külföldön élő magyarokat kérdezek az ottani életükről és persze az ételeikről. Annyira szeretem olvasgatni a történeteket, ezeket látva mindig kedvem támad az adott országba ellátogatni!
Mai interjúalanyom Viktória, akinek az Oh my brush nevű youtube csatornáját és blogját már jó ideje követem. Az interjú elolvasása után csekkoljátok és kövessétek ti is!



Hol élsz és mióta?
Egy pici, holland városban élek 6 és fél éve.
Hogy kerültél Hollandiába?
A vőlegényem holland, de ez teljesen a véletlen műve volt. Sosem gondoltam volna, hogy itt kötök ki, még csak külföldön sem jártam nagyon-nagyon sokáig…  
Mennyire volt nehéz új életet kezdeni?
Az az igazság, hogy nem terveztem hosszú távra, csak pár ruha volt a bőröndömben, amikor kiköltöztem, magam sem tudtam, hogy mibe vágom a fejszém. Aztán egyből beindultak a dolgok, egyszerű volt mindent elintézni, heteken belül lett munkám, de érzelmileg nehezen viseltem a mindennapokat, amit persze csak magamnak köszönhettem. Ha az elején nyitottabb vagyok az újra, akkor biztosan jobban teltek volna az első hónapok, évek.
Könnyen beilleszkedtél?
Amit kezdetben érdekesnek és izgalmasnak találtam, az pár hónap múlva idegesített és menekültem volna messzire, de nem akartam feladni, mert akkor magamban csalódtam volna. Ez szerintem egy elég tipikus viselkedés, sok külföldi magyar átmegy egy hasonló időszakon, de már nem bánom. A nehézségeket leküzdve nagyon sokat tanultam a világról és önmagamról is.
Milyen furcsaságokkal találkoztál a hétköznapokban, amikre nem feltétlenül voltál felkészülve?
A két ország nincs annyira messze egymástól, hogy igazán nagy különbségek legyenek, de az apró dolgokra azért itt is felfigyel az ember. Azt nagyon nehezen szoktam meg, hogy ketten is biciklizhetnek egymás mellett, illetve a házak annyira egyformák, hogy sokáig nem tudtam, hol lakom, a szomszédokhoz mentem be nem egyszer… A hollandok véget nem érő nyugodtsága és lazasága viszont sokkolt: nem tudtam, hogy így is lehet élni!
Nézzétek meg Viki videóját is a további furcsaságokról!

Mi az, ami hiányzik itthonról, a családon és barátokon kívül?
Annyi minden, de főleg a magyar ételek, mert a holland konyha hagy kívánnivalót maga után… Illetve pár kedvencem itt nem is kapható: magyar túró, mák stb. Meg persze a 4 évszak: itt szinte egész évben ősz van…
Mit esznek az általában a hollandok reggelire, ebédre és vacsorára? És te?
Reggelire színes cukordarabkákat (néha csokireszeléket) szórnak a kenyérre vagy pedig egy egyszerű szendvicset esznek. Ebédre ismét szendvics vagy a nagy kedvencük, a toasti, ami két szelet kenyérből áll, benne sonka és jó sok sajt, amit meggrilleznek.

Menza nincs egyébként, a gyerekek az iskolában a saját szendvicsüket eszik vagy hazabicikliznek egy toastiért, aztán vissza a suliba. Délután négykor kötelező tea vagy kávé (inkább csak kávé ízű italnak hívnám, gyenge, többször és sokat isznak belőle), amihez jár egy szelet bolti sütemény, keksz, ki mit szeret.

A vacsora szent, olyankor együtt a család, az ételek viszont elég egyhangúak: egyszerű zöldség vagy paradicsomleves, aztán a főétel főttkrumpli, törtkrumpli, sültkrumpli és ugyanez ismétlődik a hét többi napján is. A stampot nagy kedvencük, ami törtkrumpli valamilyen zöldséggel pl. fodros kel, sárgarépa, savanyú káposzta stb. Ehhez egy szelet hús, esetleg egy kis zöldség és már jöhet is a desszert, ami általában a vla néven futó nagyon folyékony puding.
Van esetleg valamilyen különleges, nekünk szokatlan ételük?
A hollandok nagyon szeretik a külföldi ételeket, így sok újdonságot ismertem meg nekik hála, főleg a rengeteg ázsiai eredetű finomságokat. A tipikus holland ételek általában nagyon egyszerűek, nem különlegesek, de azért találni olyat, amire felhúzza az ember a szemöldökét. A színes cukorkás kenyér létjogosultságát örökké vitatni fogom, de ott van még esetleg a filet americain is, a fűszeres, nyers marhahús, amit kenyérre kennek. Még nem vitt rá a lélek, hogy megkóstoljam… A snack is egy új fogalom a számomra, itt a mélyfagyasztott dolgok ugyanis igen népszerűek, szinte mindent képesek bepanírozni és olajban kisütni. Mivel minden héten eszik, ezért nekem elég unalmas, de ha muszáj választani, akkor a gulyáskrokettre szavazok. Nem, semmi köze a gulyáshoz, de ezzel a névvel mindent el lehet adni. Nem mellesleg ezeket annyira kedvelik, hogy kaja automatákban is árulják országszerte: egyszerű, gyors, viszonylag olcsó és mindenki szereti…

Mi a kedvenced az ételeik közül?
KIBBELING. A fish and chips holland verziója, ami szintén egyszerű, de hihetetlenül finom (tipp: ravigotte szósszal kérjétek).

Szintén utcai árusoktól szoktuk venni az oliebolt is, ami egy sűrű tésztájú fánk rengeteg porcukorral (hagyományos újévi fánk egyébként). A stroopwafel is kihagyhatatlan, ha a piacon jár az ember: friss, meleg, 99% cukor, de néha jól esik, nem tagadom.

A magyarokkal ellentétben a holland nők nem szívesen sütnek süteményt otthon, cserébe a bolti sütik és torták egész nap elérhetők és meglepően finomak!

Címkék

Interjú