Mennyire diétás a diétás üdítő?

  • 2017.10.21.
  • 0



Szerintem mindenki látta már a neten végigsöprő képsorozatot arról, hogy egyes ételek, italok milyen sok cukrot tartalmaznak. Talán az egyik legbrutálisabb kép a kólához tartozott, amit – sajnos – én is nagyon szeretek. De mi a helyzet a diétás üdítőkkel? Kevésbé hízlalnak? Megéri ezeket inni?

A Purdue-i Egyetem ötéves tanulmánya szerint a kalóriaszegény kóla és más üdítő ugyanakkora valószínűséggel vezethet elhízáshoz, mint a hagyományos, cukorral készített üdítők.
Hogy van ez?
A huncutság az aszpartámban van.
Az aszpartám egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, ezzel oldják meg a diétás, light üdítők édesítését.
Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek becsapják szervezetünket. Amikor ugyanis ízlelőbimbóinkat édes inger éri, a szervezetünk kalóriabevitelre készül fel. Ha ez nem történik meg, akkor szoktunk általában bezabálni, vagy sóvárogni az édesség után, mivel szervezetünk nem kapta meg azt az energiamennyiséget, amelyre számított az inger alapján. Mi több, a mesterséges édesítőszerek csökkentik ízlelőbimbóink hatékonyságát, így egyre több édes – és ezáltal magas kalóriatartalmú – étel fogyasztását kívánja szervezetünk.
Ezenkívül a diétás üdítő kifárasztja az agy „jutalomközpontját” azzal, hogy folyamatosan sietteti a kielégülési vágyat.
A kábítószer-használathoz hasonlóan az agy végül hozzászokik ehhez a stimulációs szinthez, ami egyre több és több evéshez vezet azért, hogy az illető megkísérelje elérni ezt a kielégülési szintet.

Ebben a bejegyzésben kifejezetten arra mentem rá, hogy mennyire hízlal a diétás üdítő, de aki hízókúrán van, annak sem érdemes innia belőle.
A mesterséges édesítőszerekről megállapították, hogy nem minden ember tudja megemészteni (én egy fajta ízesített víznél észrevettem, hogy minden esetben megfájdult kissé tőle a gyomrom), növelik az agyvérzés és a demencia esélyét, de az üdítők többi hozzávalója sem éppen egészséges. A karamellszínezékkel érik el a kívánt színt, ennek tartós fogyasztása tüdőrákot idézhet elő. A foszforsavnak köszönhetjük az üdítők fanyar ízét. És még szétmart fogzománcot is, valamint megnövekedett kockázatot vesebetegségekre.
Nos, próbálok én is erre gondolni, amikor rámtör megint a kóla utáni vágy… 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta. Elérhető a www.bijobolt.hu oldalra kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Érdekes