Találd ki: mi az a pikáns rudacska?

  • 2017.08.03.
  • 2



Már régóta cikkeznek róla, hogy augusztus elejétől lejár a rossz minőségű virslik és párizsik kora. Ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyvben szigorították annak definícióját, hogy mit nevezhetnek virslinek vagy párizsinak. Eddig ehhez 40 % hústartalom kellett, most viszont a termék több mint felének, 51 %-ának húsból kell állnia.
Ez elvileg a mi – vásárlók – érdekeit szolgálja. 
Na de mindig van kiskapu!
Ugye ha egy termék több húst tartalmaz, drágább lesz. A kis hústartalmú készítményeket valószínűleg eddig sem a gazdagabb réteg vette, hanem az árérzékeny. És ott van az új receptúrával kapcsolatos macera is, mivel már az arány, más fűszerezés, esetleg más technológia kell hozzá és mivel változik a termék, lehet, hogy az addig hűséges fogyasztók elfordulnak az adott márkától a megváltozott ízvilág és állag miatt. 
De a Magyar Élelmiszerkönyv nem azt mondja, hogy nem lehet 51 % alatti hústartalommal terméket piacra dobni, csak azt, hogy ezt nem nevezhetik virslinek vagy párizsinak.
És jönnek a vállalatok modern kori “nyelvújítói” és adnak egy rettenetesen kifacsart nevet a virslinek és párizsinak látszó tárgyaknak. Szóval, kb minden marad a régiben, csak rácsodálkozhatunk a reggelink közben, hogy ez meg mi a fene…
Ifjú Kazinczyk szüleményei ilyenek lettek:
– pikáns rudacska (ez van annyira gáz, mint a Norbi rudi)
– orsli (what?)
– baromfi pálcika (csirkeropi?)
– szeletelt sonkás szelet (hogy mi?)
– baromfi húskészítmény (ó, de ínycsiklandó!)
Na de megszoktuk más a frissfölt, reggeli italt és társaikat is, sokszor észre sem vesszük a feliratot, csak miután már megvettük… Annyiban azért megnyugtató az új szabályozás, hogy ha találsz egy virsli feliratot a sok másik egyéb között, akkor azt nagyobb bizalommal megveheted  


Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Érdekes