Egy ügyetlen segédnek köszönhetjük a Dobostortát?

  • 2017.05.15.
  • 4



A Dobostortát a “dobosra” karamellizált tetejével es a kakaós vajkrém töltelékével mindenki ismeri. Bár “adja magát”, hogy a kemény teteje miatt lett a neve dobos, de ehelyett a tortát feltaláló Dobos C. József szakács- és cukrászmesterről lett elnevezve. Azonban a legenda szerint talán mégsem egyedül neki köszönhetjük ezt az édességet.
Dobos C. József a családi csemegeüzletüket vezette, ahol saját készítésű ételalapokat is árultak. Akkoriban előkelő gasztronómiai szaktekintély volt, 1881-ben kiadta a századvég legterjedelmesebb szakácskönyvét, a Magyar-franczia szakácskönyvet, benne 2385 vénnyel, azaz recepttel. 

Abban az időben a tortákat csak főzött krémmel vagy tejszínhabbal töltötték, a vaj csak mint sós hozzávaló volt is ismert. A hagyomány szerint Dobos egyik segédje volt figyelmetlen és só helyett cukrot rakott a vajköpülőbe. Ahelyett, hogy a tévedés miatt repült volna az inas, Dobos elgondolkodott és tett hozzá még kakaóport, így született meg a torta jellegzetes krémje. Aztán, hogy a történet igaz-e vagy sem, arról nem szól a fáma.
1885-ben rendezték meg a Budapesti Országos Általános Kiállítást, ahol óriási sikere lett a tortának. A tetején levő égetett cukorral abszolút kitűnt az akkori többemeletes, cicomás torták közül. De nem csak kinezetével, hanem borsos árával is, Wekerle Sándor pénzügyminiszter ezt mondta róla: “Na, ezek az árak nem egy szegény pénzügyminiszternek valók.” 

A nagy népszerűség miatt megszervezték a kiszállítást is az erre a célra készített fadobozokban. Még Sissi és Ferenc József is kért belőle.
Dobos féltve őrizte a receptet, melyet sokan próbáltak leutánozni, nagyrészt sikertelenül. Egyedül Riedl Józsefnek, a Wikus cég segédjének sikerült, aki aztán szintén nem tette közkinccsé.
Végül aztán Dobos a Budapest Székesfővárosi Sütők, Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének adományozta a receptet azzal a kikötéssel, hogy mindenki számára elérhetővé teszik.


Ti szeretitek a Dobostortát? Őszintén szólva én nem igazán, nekem túl tömény az a sok vaj benne.



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!


Forrás: 
http://pin.it/UzOHp8r
http://vaol.hu/hetvege/a-dobostorta-tortenete-1544806
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Dobostorta

Címkék

Érdekes