Legyünk és együnk a Balatonnál egész évben!

  • 2017.03.27.
  • 2



Ahogy 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a fél ország levonul a Balatonra. A nyári időszak befejeztével viszont bezáródnak a nyaralók spalettái és kihaltak lesznek az addig nyüzsgő utcák. Valahogy eszünkbe sem jutnak a balatoni települések, ha kirándulási célpontot keresünk. 
Szauer Judit, gasztro PR szakértő azon dolgozik, hogy ez megváltozzon. Elkészítették a Balatoni Gasztrotérképet, amely számba veszi azokat a vendéglátóhelyeket, amiket mindenképpen érdemes meglátogatni szezonon kívül is. Ezt aztán összeköthetjük kirándulással, városnézéssel vagy akár csak az ebéd lesétálásával az ilyenkor teljesen más arcát mutató Balaton partján.
A Gasztrotérképről és egy kicsit is magáról, a munkájáról is mesélt nekem Judit.



Hogyan kezdtél el a gasztnómómiával, az ezzel kapcsolatos kommunikációval foglalkozni?
Mindig is érdekelt a gasztronómia, imádok enni-inni, főzni, utazni, járni a piacokat. Újságírást és kommunikációt tanultam, évek óta dolgoztam újságíróként közéleti területen, amikor egyszercsak úgy éreztem, váltanom kell, és szeretnék inkább azzal foglalkozni ami igazán érdekel és örömet okoz. 2010 óta foglalkozom gaszronómiai kommunikációval, saját márkámat, a Szauer Judit Gasztro Pr-t pedig három évvel ezelőtt indítottam el. Éttermek, borászatok, gasztronómiai projektek kommunikációjával foglalkozom.

Hogyan lett belőle saját vállalkozás?
Mindenképpen gasztro vonalon szerettem volna elindulni, akkoriban kezdődött az a fellendülés a hazai gasztro-piacon, ami ma már talán mindeki számára érezhető. Sikerült megtalálnom egy keskeny piaci rést, szerintem nagyon fontos a specializáció, és az, hogy jól ismerd azt a szegmenst, amivel foglalkozni szeretnél. Több, mint három év távlatából úgy látom, érdemes kisebb lépésekben haladni, fontos hogy az ember legyen türelmes, tudatos, nyitott, alázatos és persze kitartó…Akkor előbb-utóbb az eredmény is megjön.



Hogy néz ki egy átlagos munkanapod? (nyilván egyik sem átlagos…)
Szinte nincs két napom, ami egyforma lenne, de azért vannak ismétlődő elemek. Interjúk, megbeszélések, fotózások, sajtóesemények, ebédek, vacsorák és különféle rendezvények napi szinten vannak. Sokszor úton vagyok, főként a Balaton környékén vannak munkáim. Egy-két napot szoktam az irodában tölteni, amikor szükségem van egy kis nyugalomra a stratégiai tervezéshez vagy éppen az íráshoz.  Igyekszem minden napot sporttal kezdeni, a mozgás számomra nagyon fontos, és ennyi finomság mellett elengedhetetlen is. Az edzőm hál istennek nem kímél, gyilkos gyakorlatokkal örvendeztet meg minden alkalommal. Emellett szeretek futni és jógázni is. 

Az eddigi legkülönlegesebb munkád a Balatoni gasztrotérkép, mit kell erről tudni?
Igen, a Balatoni Gasztrotérkép az “első gyerekem”. Már kiskoromban is sokat nyaraltunk a déli parton családommal, de az igazi szerelem felnőtt koromban szövődött a Balatonnal, és azóta már főként az északi parthoz húz a szívem. Másfél évvel ezelőtt egy akkori projektem kapcsán jött az ötlet, hogy jó lenne a Balatonra kitalálni egy rendhagyó kommunikációs kapmányt, ami nem a tipikus szezonról szól. Így született meg a Balatoni Gasztrotérkép ötlete, amit aztán Budavári Dóri kolleganőmmel közösen valósítottunk meg. A cél az egész évben nyitva tartó magas minőségű helyek népszerűsítése, és egy újfajta, összefogáson alapuló szemlélet megteremtése a régióban. Hamarosan nagy dobásra készülünk, április végén megjelenik a 2017-es új kiadásunk, sok-sok izgalmas újdonsággal, amikről folyamatosan értesülhettek itt (https://www.facebook.com/balatonigasztroterkep/ )



Miért érdemes szezonon kívül is a Balatonra utazni?
Számomra a Balaton minden évszakban csodálatos, de a leginkább tavasszal és ősszel szeretem. Egészen más arcát mutatja a környék, mint a megszokott nyári hangulatban. Gyönyörű és nyugalmas, lehet kirándulni, biciklizni, bort kóstolni, finomakat enni és nagyokat pihenni. Minden kicsit lassabb ilyenkor, és néha nagyon-nagyon jól tud esni az embernek a lelassulás. Rááadásul a legjobb helyek ilyenkor is nyitva vannak, és nem kell harcolni azért, hogy kapjunk egy szabad asztalt.

Melyek azok a helyek, amiket szerinted feltétlenül érdemes meglátogatni a Balatonnál?
Számtalan klassz hely van a régióban, az én kedvencem az északi part, azon belül is Balatonfüred dűlői, Tihany és a Káli medence környéke. Gyönyörű kirándulóhelyek vannak errefelé, de nem érdemes kihagyni Badacsonyt és a csodás tanúhegyeket sem, mindképp el kell menni piacozni valamelyik vasárnap a Káptalantótiba, nyáron óriási a tömeg, szerintem az év többi időszakában a legjobb!

Mik a további terveid?
Semmiképp nem szeretnék túl nagyra növekedni, fontos számora, hogy megtartsam a személyességet a munkámban. Nekem a gasztronómia egésze fontos, nem csak az az adott ügyfél, akivel éppen dolgozom. Örülnék neki, ha idővel, és közvetve akár az én munkám nyomán is gasztronómiailag kicsit nyitottabbá és tudatosabbá válna a magyar közönség. Nagy lehetőséget látok a vidékben, egyre több igéretes és jó hely van már országszerte, ezt olyan kezdeményezések is bizonyítják, mint a Stílusos Vidéki éttermiség, vagy például a frissen alakult Magna Mátra, és persze a Balatoni Gasztrotérkép is…

Szauer Judit munkáit az alábbi oldalakon tudjátok követni:
www.szauerjudit.hu
https://www.facebook.com/gasztropr/  
https://www.instagram.com/gasztro_pr/


Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Érdekes