Sós négyes

  • 2017.03.01.
  • 1



Ez tulajdonképpen a klasszikus sós perec, csak annál sokkal jobb.
Hogy miért jobb? Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de a perec formázása nekem túl macerás, egyszerűen nem tudok olyan hosszú tésztarudat sodorni, hogy egy normális perec kijöjjön belőle. Másrészt nem túl gazdaságos sütni, 2 perec ferne max egy nagy tepsibe. És magunkkal vinni sem praktikus, ha a munkahelyen szeretnénk tízóraizni belőle, a boltinál pl. össze is kell törnöm, hogy beleférjen egy zacskóba. Ja, én én a puhább részeket szeretem jobban és mivel ezek egymás mellett sülnek, a hosszanti részeken több lesz a puhaság. Szóval ezután lehet, hogy nem is fogom strapálni magam pereceléssel (bár ki tudja… :)), ez a sós négyes nekem abszolút bevált!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 ek cukor
fél ek só
0,7 dl olaj
sós mázhoz:
1,5 ek liszt
1 ek só
kevés víz


Elkészítés:
Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.
A többi hozzávalók hozzáadva alaposan összegyúrjuk és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
16 egyenlő részre osztjuk, egyforma hengerek sodrunk belőle, 4-4 darabot egymás mellé teszünk sűtőpapírral bélelt tepsibe.
200 C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg enyhén elkezd színesedni.
Közben a mázhoz a liszthez és sóhoz annyi vizet adunk, hogy sűrűn folyós legyen.
A forró rudakra csorgatjuk a mázat és néhány percre visszatesszük még a sütőbe.


Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!





Forrás: https://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2011/11/sos-negyes.html

Címkék

Kelt Tészta