Szuperpuha sajtos pogácsa

  • 2017.02.19.
  • 1

Még az elején, amikor elkezdtem sütögetni, akkor volt egy édes süti, amibe tettem sajtkrémet (tömlős sajtot). Vittem haza a családnak és kérdezték, hogy mi van benne, mondtam, hogy Camping sajt. Ezen az összetevőn annyira meglepődtek, hogy azóta is ezen viccelődnek, hogy mindenbe teszek egy kis Camping sajtot Na, de Anyukámnak is van egy szuper receptje, amibe kell “Camping sajt”, valószínűleg ez is közrejátszik, hogy olyan pihe-puha tésztája lesz ennek a pogácsának. Anyu már rengetegszer készítette, most már egy részét kis adagonként mindig beteszi a fagyasztóba, így kiolvasztva, pár másodpercre mikrózva ismét szuperpuha lesz.Próbáljátok ki ti is!Hozzávalók:3 dkg élesztőfél dl langyos tej1 ek liszt1 tk cukor80 dkg liszt20 dkg margarin10 dkg disznózsír2 dl tejföl2 tojás1 ek só1 tömlős sajt – lehet ízesített is20 dkg trappista sajt – lehet füstölt is (15+5 dkg)kis maréknyi lenmag, tökmag, napraforgómagElkészítés:Az élesztőt az 1 ek liszttel és 1 tk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.A 80 dkg lisztet a 20 dkg margarinnal, 10 dkg zsírral, 2 dl tejföllel, 1 tojással, a sóval és az élesztős tejjel összegyúrjuk. Ha nem jól gyúrható, akkor óvatosan tejjel vagy vízzel hígítható.Kelesztőtálban (ez egy fedeles műanyag tál, amiről lepattan a fedél magától, ha “kész” a tészta) kb 40 percig langyos helyen kelesztjük.Lisztezett deszkán kinyújtjuk.A tömlős sajt csomagolásán egy apró lyukat vágunk és egyenletesen a tésztára locsoljuk.Megszórjuk 15 dkg reszelt sajttal.Itt mehet még rá lenmag, napraforgómag, tökmag stb.A jobb és a bal oldalát is ráhajtjuk a közepére, majd a felső részét és az alsó részét is ráhajtjuk a közepére.Letakarva pihentetjük 20 percig.Megismételjük a hajtogatást, majd 20 percig ismét hagyjuk kelni.Kinyújtjuk és egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Negyed órát ismét állni hagyjuk.A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.Légkeveréses sütőben 180 C-on fél óra alatt megsütjük.Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! Támadááás!