Tepsis Karfiol diétásan
- 2013.07.06.
- 3
Karfiolból akartam valami diétásabb változatot készíteni.
Recept keresgetés után úgy döntöttem, inkább valami ötvözetet próbálok csinálni.Hozzávalók:1 közepes fej karfiol1 nagy zsírszegény tejföl2 tojás4-5 kanál zsemlemorzsa1 teáskanál fokhagymakrémpetrezselyemlevél1 kanál sültcsirke fűszersó
1 leves kocka
A karfiolrózsákat megmossuk, majd puhára főzzük sós vízben.
Egy kisebb tepsit kiolajozunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
A rózsákat összetörjük villával, majd a tepsibe kanalazzuk.
A tojásokat felverjük, majd beleszórjuk a fűszersót, és ráöntjük a karfiolokra.
A tejfölt kikeverjük pici fokhagymakrémmel, és rákenjük a rózsákra. (egy kanállal félre teszünk)
Megszórjuk
vágott petrezselyemlevelekkel, és sütjük fél órát.
Közben egy erőleves kockát feloldunk egy dl vízben, majd hozzáadjuk a félretett kanál tejfölt.
A megsült, és kissé kihűtött karfiolt felvágjuk, szeleteljük, majd ráöntünk egy-két kanál mártást
és így tálaljuk.Miért jó?A karfiol energiatartalma alacsony (30 kcal /126 kJ), így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma (3,9%) csekély.A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmirost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős.Forr: Házipatika