Szezámos-mákos csavart rudak

  • 2019.09.01.
  • 5

Az új kedvenc sós sütim. Rengetegszer sütötték már meg anyuék, de mindig olyan gyorsan elfogyott hogy esélyem sem volt lefotózni. Most viszont még azelőtt lefényképeztem, mielőtt egyetlen darabhoz is hozzányúltam volna.
:)Anyukám nagy Ízőrzők rajongó, ha teheti, minden részt megnéz a tévében. Így figyelt fel a 2018. 14. epizódban a gátéri részben erre az igazán egyszerű sós süteményre.A receptet változtatás nélkül közlöm.Hozzávalók:- 50 dkg liszt- 1 csomag sütőpor- 2 teáskanál só- 1 csapott evőkanál kristálycukor- 1,5 dl étolaj- 1,5 dl fehérbor- 1 tojás+ szezámmag, egész mákA lisztet tálba borítjuk. Beletesszük a sütőport, sót, cukrot. Összekeverjük, közepébe fészket készítünk. Ide kerülnek a nedves hozzávalók: bor, étolaj, tojássárgája. Kemény tésztát gyúrunk belőle, amit lisztezett deszkán átforgatunk.Téglalap alakúra kinyújtjuk. A tojásfehérjét villával felverjük, megkenjük vele a tésztát. Szezámmaggal megszórjuk és kicsit rányomkodjuk, hogy megálljon rajta. A lapot átfordítjuk. Ezt az oldalát is lekenjük tojásfehérjével, majd mákkal megszórjuk.Az egészet először egy centi vékony csíkokra, majd kb. hat centis rudakra felvágjuk és egyenként kézzel megtekerjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.Bár az eredeti recept nem írja, szerintem 170 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Finom, ropogós süti lesz a végeredmény, ami egészen biztosan sokáig eltartható ha lezárt dobozba tesszük, de nálunk soha nem élt meg még két napot sem. :)