Nyári káposztasaláta

  • 2019.07.11.
  • 6

Mozgalmas volt a múlt hetünk, ugyanis anyunak is és apunak is szülinapját ünnepeltük. Ráadásul apukám kerek évfordulót ült, 70 éves lett. Ennek örömére egyik nap grilleztünk egy kis kolbászt, anyu készített két féle salátát és már meg is volt a kánikulai ebédünk.
Nyári káposztasaláta néven fut anyu egyik szakácskönyvében (amint megtudom a címét, pótolom a forrást!) az amelyikről most fogok írni. Nekem nagyon ízlett, főleg a sok-sok friss kapor miatt. Tudom, sokan pont a kaprot nem szeretik, ők inkább ne is olvassanak tovább. :)Hozzávalók:- 2,5 evőkanál fehérborecet- 2 evőkanál olívaolaj- 2 gerezd fokhagyma- 5 szál kakukkfű csokorba kötve- 1,5 dl víz vagy zöldségalaplé- 1 lilahagyma- 25 dkg fejes káposzta- 1 kisebb, zsenge cukkini- 12 dkg zöldborsó- 1 teáskanál frissen aprított kapor- 1 mokkáskanál őrölt édeskömény mag- fél citrom leve- só, borsSzükségünk lesz egy akkora lábasra amelyben az összes zöldség elfér. Ebben az edényben elkeverjük az ecetet, az olajat, az apróra vágott fokhagymát
a vízzel (vagy zöldségalaplével), beletesszük a kakukkfű csokrot, ízlés szerint sót és forralni kezdjük.Ha már gőzölög de még nem forr, belehelyezzük a vékonyra szelt lilahagymát, a fejeskáposzta szeleteket és a borsót és fedő alatt néha megkeverve 10 percig főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a félbevágott, majd vastagabb szeletekre vágott cukkinit és fedő alatt hagyjuk kihűlni az egészet.Végül leszűrjük a zöldségeket, összekeverjük a kaporral és az édesköménnyel. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük a salátát.Azt hiszem, én ettem belőle a legtöbbet, annyira ízlett. :) Sűrűn fog előfordulni nálunk.