Paradicsomos-cukkinis tészta húsgombóccal

  • 2019.03.13.
  • 6

Paradicsomos tészta, a megunhatatlan. Nagyon-nagyon szeretjük, de ezt egy párszor már biztos leírtam itt a blogon. Elnézést, ha magamat ismétlem. :)Az alap, sima, fokhagymás paradicsomszósz a kedvencünk, de jó néha egy kis változatosságot vinni bele. Anyunak van egy szuper szakácskönyve
(A Receptvarázs legjava
című),
és ebben találta ezt a cukkinis, húsgombócos variációt.A receptet nagyjából változtatás nélkül közlöm, anyu majdnem pontosan úgy csinálta, ahogy le van írva a könyvben. Volt benne némi hiányosság, illetve ellentmondás, ezt én igyekszem javítva átadni.Hozzávalók a húsgombóchoz:- 50 dkg darált sertés- vagy marhahús vagy akár vegyesen- fél marék frissen aprított petrezselyem- fél marék frissen aprított bazsalikom- só, bors ízlés szerint- 2 evőkanál olívaolajA darált húst összedolgozzuk a zöldfűszerekkel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis gombócokat formálunk belőle.Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és ebben pirosra sütjük a gombócok minden oldalát. Amint elkészültek, szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük és félretesszük.Hozzávalók a tésztához:- 3 gerezd fokhagyma- 1 fej vöröshagyma- 2 kápia paprika- 1 közepes cukkini- 5 dl passzírozott paradicsom- fél maréknyi frissen aprított bazsalikom- fél maréknyi frissen aprított petrezselyem- 2 dl száraz fehérbor- só, bors ízlés szerint+ 50 dkg tészta, 10 dkg mozzarellaA tésztát sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük.A húsgombócok sütéséből visszamaradt zsiradékba tesszük a vékonyan felszeletelt fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a csíkokra vágott paprikát, a zöldfűszereket és a felkarikázott cukkinit. 5 perc párolás után hozzáadjuk a paradicsomot és a bort, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Amint felforrt 10 percig rotyogtatjuk, vagy amíg kissé be nem sűrűsödik a szósz.Ez után belekeverjük a kifőtt tésztát és a húsgombócokat. Tálaláskor mozzarelladarabokkal szórjuk meg a tetejét.Isteni finom, gyorsan elkészíthető ebéd vagy vacsora!