Borban sült oldalas szőlőmártással

  • 2018.09.13.
  • 3

Lajos Mari egyik receptje adta az ihletet. Most úgyis szőlőszezon van, szőlőt eszünk szőlővel. Miért ne főzhetném bele egy jó kis vasárnapi ebédbe? :) Néhány darab oldalas is várakozott már a mélyhűtőben, hogy felhasználjam valamihez.Szuper kis ebéd lett belőle, nagyon ízlett nekünk, így jó szívvel ajánlom nektek is.
Dorottya nem kapott belőle kóstolót - éppen ma 19 hónapos! -, mert nem sajnáltam a hús alól a bort, ő inkább a kedvencét, a borsólevest kanalazta befelé, míg mi, a szülei élvezettel ettük ezt a finom, szüreti ételt.Hozzávalók:- 1 kg sertésoldalas- só- bors- 2 csapott evőkanál liszt- 2-3 evőkanál olaj- 3 gerezd fokhagyma- 4-5 dl száraz fehérbor- 60-80 dkg nagy szemű szőlő- 1-2 evőkanál ketchup- 1 evőkanál étkezési keményítőAz oldalast 1-2 csontonként kisebb darabokra vágjuk. Minden oldalukat sózzuk-borsozzuk, vékonyan meghintjük liszttel.Egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk és megkapatjuk benne a húsok mindkét oldalát. Hozzáadjuk a megtisztított, vékony karikára vágott fokhagymagerezdeket, kissé megpirítjuk, majd felöntjük kb 2-2,5 dl borral. Fedő alatt puhára pároljuk az oldalast.A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőtálba átemeljük a húsokat - akár a fokhagymadarabokkal együtt-, tetejüket megkenjük kevés borral elkevert ketchuppal. Aláöntünk kb 1 dl bort és a forró sütőben aranybarnára pirítjuk.A serpenyőben visszamaradt pecsenyelébe tesszük a megmosott, leszemezett szőlőt és 2-3 percig pároljuk. A maradék borban elkeverjük az étkezési keményítőt, hozzáadjuk a szőlőhöz és 1-2 perc alatt összeforraljuk, besűrítjük. További sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.Forrón tálaljuk, friss sültburgonyávaNézzetek be webáruházamba is: www.marypoppinsboltja.hu