Pikáns marharagu cukkinis-petrezselymes spagettivel

  • 2018.08.28.
  • 4

Ez a tipikusan "mindent bele" ebéd. Magyarul: megnéztem, hogy mi van itthon és azok felhasználásával miből tudnék elfogadható ebédet összerakni. A körülnézés sikeres volt, nagyon jó kis ételt hoztam össze maradék marhahúsból, két éve Olaszországból hozott savanyított gombakonzervből, egy kis borból és egy fél cukkiniből.Megosztom veletek is a receptet, ha szeretitek a különleges ízeket, ez biztosan ízleni fog nektek is.Hozzávalók a marharaguhoz:- 60 dkg marhanyak- 2 közepes vagy 1 nagy fej hagyma- 2 paradicsom- 2 dl vörösbor- 25 dkg savanyított gomba- só- bors- babérlevél- 1 csapott evőkanálnyi liszt- chilipaprika- olívaolajA marhahúst kis kockákra vágtam, egy tálba tettem. Sóval, borssal, csapott evőkanálnyi liszttel meghintettem és összeforgattam. Egy magas falú serpenyőben olívaolajat hevítettem, beleöntöttem a húst és kevergetve megpirítottam.
Ezután egy sütőtál aljára megtisztított, félbe, majd vékony szeletekre vágott hagymát terítettem, rászórtam az egyik apróra vágott paradicsomot és ráöntöttem a hús felét. Jöhetett a hagyma, paradicsom, majd a hús másik fele a zsiradékkal együtt.
2-3 db babérlevelet, apróra vágott chilipaprikát rejtettem közé. Felöntöttem a borral, kevés vízzel és lefedve 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. 20 perc után mérsékeltem a sütő hőfokát 160 fokra és körülbelül másfél óráig sütöttem így.Amikor a hús megpuhult hozzáadtam a lecsepegtetett savanyított gombát. Két éve Olaszországban nyaraltunk, az egyik vásárlásunk során láttuk meg a polcon és azonnal beleszerettünk. Üveges konzerv volt, mindenféle apró gomba olívaolajba és ecetes lébe eltéve. Őrizgettük, nem bontottuk fel, vártunk a jó lehetőségre. :) Még mindig lett volna egy év a lejáratból, de gondoltam ehhez az ételhez pont passzolna. A gombával együtt, most már fedő nélkül visszatoltam a tálat a sütőbe és további fél óráig sütöttem, sűrítettem a szaftját.Közben elkészítettem a köretet.Hozzávalók a cukkinis-petrezselymes spagettihez:- 40 dkg spagettitészta kifőzve- 1 kisebb cukkini vagy 2 bébicukkini- 6 gerezd fokhagyma- 1 nagy csokor petrezselyem- só- olívaolajA cukkinit megmostam, félbevágtam, kimagoztam (a bébicukkinit nem kell kimagozni). Zöldséghámozóval vékony csíkokra szeltem. A wok-omban olívaolajat hevítettem, beletettem a csíkokra vágott cukkinit és a megtisztított, karikára vágott fokhagymadarabokat. Sóztam és kevergetve-rázogatva megpirítottam. Beleforgattam a spagettitésztát, belekevertem a friss, aprított petrezselymet és még körülbelül 5 percig pirítottam.Igazán finom volt, kellemesen pikáns a savanyított gombától, kissé csípős a chilitől. És ez a cukkinis-petrezselymes spagetti! Önálló ételként is megállná a helyét. :)Nézzetek be a webáruházamba is:
www.marypoppinsboltja.hu