Rakott karfiol egyszerűen

  • 2017.03.21.
  • 8

A tavasz beköszöntével egyre nagyobb kedvet kap az ember a zöldséges ételekhez. Mi legalábbis így vagyunk ezzel. Nagyon szép karfiol mosolygott rám a napokban a zöldséges pultról, aminek nem tudtam ellenállni. A következőképpen alakult a sorsa...

Hozzávalók:
1 fej karfiol
1/2 kg darált hús
25 dkg rizs

bors
2 evőkanál olaj
1 nagy pohár tejföl
2 tojás
10 dkg reszelt sajt (füstölt)
5 dkg reszelt sajt (bármilyen)
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A karfiolt rózsáira szedve, bő, sós vízben 10 percig előfőzzük. Közben megpároljuk a rizst - nem muszáj teljesen megfőnie, lehet fogkemény is. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Tulajdonképpen minden hozzávalót - majdnem teljesen - készre főzünk. Egy jénai tálban összekeverjük a főtt rizst a megpirított darált hússal, majd megszórjuk a füstölt sajttal ezt a húsos-rizses réteget. Az előfőzött karfiolrózsákat szépen elrendezzük a sajtos rétegen, majd nyakon öntjük az előzőleg összekevert és sózott tejfölös-tojásos keverékkel. Végül kevés reszelt sajtot szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ízlés szerint kevés tejföllel gazdagíthatjuk tálaláskor.

 



 
Tanács:
Minden hozzávalót bátran fűszerezzünk, hogy a végeredmény kellően ízes legyen!
Kevesebb rizzsel, több karfiollal, cukorbetegek és fogyókúrázók is bátran, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatnak belőle.
Ha laktózmentes tejfölt használunk a karfiolhoz, az erre érzékenyek sem maradnak le erről a csodálatos íz-élményről!