~ MORZSÁS ÉDES BATYU ~

  • 2019.11.09.
  • 4

»HOZZÁVALÓK« kb 12 db


Tészta :- 50 dkg liszt- 2 dkg friss élesztő- 5 dkg porcukor- 1 kk só- 6 dkg olvasztott vaj- 1 tojás- kb 2 dl tejmorzsához :- 12 dkg liszt- 12 dkg cukor- 12 dkg hideg vajtovábbá :- 1 tojás a kenéshezA tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.A morzsához összevegyítjük a lisztet a cukorral, majd ujjbeggyel elmorzsoljuk benne a vajat úgy, hogy legyenek nagyobb vajdarabkák is benne, majd hűtőbe tesszük. ( kb 2 - 3 ek morzsát félreteszünk belőle )
A megkelt tésztát kb 55 * 40 cm - es nagyságúra nyújtjuk, a tészta
felére ( a hosszabbik oldal ) rászórjuk a morzsa felét, az üresen hagyott részt pedig ráhajtjuk a morzsás részre. Sodrófával kissé ellapítjuk és hosszában nyújtunk rajta, majd a tészta felét ismét megszórjuk a maradék morzsa felével és az üresen hagyott részt ráhajtjuk a morzsára, majd hosszában ismét nyújtunk rajta. Ezután még egyszer megismételjük a szórást, a ráhajtást és a nyújtást -
így kb 10 cm széles hosszú tésztacsíkunk lesz, amiből négyzet alakú darabokat szabunk.Az így kapott tészta sarkait középre hajtjuk, és ujjunkkal összenyomjuk. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva 30 percig kelesztjük. Ezután lekenjük a tetejüket felvert tojással és mindegyikre szórunk a félretett morzsából. 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.