~ ALMATORTA ~

  • 2019.11.16.
  • 5

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 3 tojás - szétválasztva- 10 dkg cukor- 1 dl tej- 1 dl étolaj- 18 dkg liszt- 1 / 2 tasak sütőpor- csipet sóTöltelék :- 7 - 8 db kisebb alma- kb 10 dkg mazsola- 3 ek barna cukor- 1 - 2 tk őrölt fahéj + díszítéshezKrém :
- 3 dl tej- 1 tasak vaníliás pudingpor- 15 dkg lágy vaj- 10 dkg porcukor- 1 tasak vaníliás cukorAz almákat meghámozzuk, kikaparjuk a magházat és 2 db - ot vékonyan felszeletelünk, majd egy kivajazott 18 - 20 cm - es kapcsos tortaforma aljába lerakjuk.A
többi almát hosszában kettévágjuk a
magház részét egy karalábévájóval kimélyítjük és összeillesztve, állítva belehelyezzük a formába. Hogy szép egyenesen álljanak, az almák alját egyenesre vágjuk.
( nekem 6 kisebb alma fért bele a formába ). A mazsolát a cukrot és a fahéjat összekeverjük és egy kiskanál segítségével betöltjük az alma
mélyedésekbe, ezután 180 °C - os sütőben 35 percig sütjük.
A tésztához a tojásfehérjét a sóval habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük, a tejet, az olajat és a sütőporral vegyített lisztet. A fehérjét óvatosan a tojásos masszához forgatjuk és ráöntjük az elősült almára. Kb 35 - 40 percig - tűpróbáig sütjük. ( ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le fóliával )
A krémhez megfőzzük a tejben a pudingot. A vajat a cukrokkal kihabosítjuk , majd tovább habosítjuk a kihűlt pudinggal.
Ha a torta megsült a formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd rácsra borítva teljesen
kihűtjük. ( Így az almás rész lesz felül erre kenjük, majd a krémet ) A krémből keveset félre teszünk, a többivel
körbekenjük a torta oldalát és a tetejét, a félretett krémet csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és rózsákat nyomunk a torta
tetejére, majd meghintjük fahéjjal.

Címkék

Torta Alma Mazsola