~ TEKERT KALÁCS ~

  • 2018.04.18.
  • 2

»HOZZÁVALÓK«- 30 dkg liszt- 1 tasak szárított élesztő- 1 mk só- 3 ek porcukor- 1 tojás sárgája- 3 dkg olvasztott vaj- kb 1 , 5 dl langyos tej- 1 , 5 ek kakaóportovábbá :
- 1 tojás - a kenéshez- durvára vágott mogyoróKevés langyos tejben elkeverjük az élesztőt az 1 tk porcukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval és a porcukorral összeszitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az olvasztott vajat és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Az egészet
alaposan összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport.A két tésztagombócot a duplájára kelesztjük, majd mindkét tésztarészből kb 60 cm
hosszú rudat sodrunk, a két rúd végét összecsípjük és összesodorjuk, majd csigaalakban feltekerjük úgy, hogy a tésztavéget a tészta alá hajtjuk. A tésztát 30 percig kelesztjük, majd lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk mogyoróval.Előmelegített 180 °C - on aranybarnára sütjük.