~ MAGVAS SÓS KALÁCS ~
- 2018.03.12.
- 1
»HOZZÁVALÓK«- 45 dkg liszt- 2 dkg friss élesztő- 1 mk cukor- 1 ek só- 1 tojássárgája- 5 dkg olvasztott vaj- kb 2 dl langyos tej- 2 ek
Ataisz 4 magvas magkeverék
+ a szóráshoz- 1 tojássárgája -
a kenéshezAz élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összeszitáljuk a sóval, hozzákeverjük a magokat, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a langyos tejet. Alaposan kidagasztjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ha a tészta megkelt 3 vagy 4 gombócot formálunk belőle és egyenként kb 60 cm - es rúddá sodorjuk, majd 3 vagy 4 - es fonással megfonjuk. a kalácsot. A tetejét lekenjük tojássárgájával és megszórjuk magokkal. Kb 30 percig pihentetjük, majd 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.
A szerzőről
Juditka konyhája