~ TÖKMAGOS KALÁCS ~

  • 2018.02.09.
  • 3

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 30 dkg liszt- 15 dkg margarin- csipet só- 1 ek cukor- 2 dkg friss élesztő- 1 tojás- kb 150 ml langyos tejTöltelék :- 20 dkg tökmag- kb 12 dkg cukor- 5 dkg olvasztott vajtovábbá : - 1 tojássárgája,
1 ek olaj - a kenéshezAz élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az élesztős tejet, a tojást, a sót és a tejet majd alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.A tökmagot megpirítjuk, azután ha kihűlt ledaráljuk, majd összekeverjük a cukorral.
Ha a tészta megkelt, lisztes felületen átgyúrjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal és egyenletesen rászórjuk a cukros tökmagot. A maradék margarint rácsurgatjuk, majd a tészta két szélét a töltelékre hajtjuk és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
A tésztarudat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük az olajos tojással és 20 percig kelesztjük. Sütés előtt egy hústűvel pár helyen megszurkáljuk és 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.

Címkék

Kalács Tökmag