~GLUTÉNMENTES CSOKOLÁDÉS MEGGYHABOS TORTA ~

  • 2017.12.10.
  • 9


Több ismerősöm lisztérzékeny, bár a családomban még nem tapasztaltunk gluténra érzékeny tüneteket, de ki tudja hogy egyszer valaki majd azzá válhat. Ma már szinte minden élelmiszer üzletben kaphatóak gluténmentes termékek és alapanyagok, amivel nagyon jól kordában tartható ez a fajta betegség .Készítettem egy tortát, természetesen nem tartalmaz glutént és nagyon finom. A piskóta könnyed, a krém pedig fantasztikusan finom, a hozzáadott csokoládé ízétől.
»HOZZÁVALÓK« - 20 cm - es formáhozPiskóta :- 5 tojás- 5 ek cukor- 5 ek rizsliszt- 2 ek kakaópor- 7 g sütőpor (
Dr. Oetker
)Meggyhab :- 1 üveg meggybefőtt- 5 dl meggylé-
2 tasak gluténmentes vaníliás pudingpor ( Haas )- kb 5 ek cukor- 5 dkg gluténmentes étcsokoládé
- 2 dl tejszínDíszítés :- 2 dl tejszín- 5 dkg gluténmentes étcsokoládé ( Pl
Torras
)A sütőt 200 °C - ra előmelegítjük, egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk.A pikótához habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzászitáljuk a sütőporral, kakaóval vegyített rizslisztet. Kb 30 - 35 perc alatt tűpróbáig sütjük.Ha a piskóta megsült rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni, majd 3 lapra vágjuk.A meggybefőttet leszűrjük, a levét hogy 5 dl legyen kiegészítjük vízzel. A fele meggyet pedig leturmixoljuk. 1 dl meggylében simára keverjük a pudingport, a többit a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingot és sűrű krémmé főzzük. Még forrón elkeverjük benne az összetördelt csokoládét és a maradék meggyet.
Fóliával letakarjuk ( így nem bőrödödik be ) és teljesen kihűtjük.
A tejszínt habbá verjük és óvatosan összeforgatjuk a meggykrémmel, a krém 3 / 4 - ed részével betöltjük a piskótalapokat, a maradékkal pedig bevonjuk a tetejét és az oldalát. 1 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd felvert tejszínnel, csokoládéreszelékkel díszítjük.