~ BIRSALAGÚT ~

  • 2017.10.20.
  • 0

»HOZZÁVALÓK«Piskóta :
- 4 tojás- 4 ek cukor- 4 ek liszt- 1 ek kakaóporTöltelék :- 2 birsalma- 1 / 2 citrom leve- 3 ek méz- 1 fahéjrúd- 3 - 4 szegfűszeg- 4 dl víz- 1 dl édes fehérbor- 3 dkg zselatin
Krém :- 25 dkg gesztenyemassza, 1 ek rum, 18 dkg puha margarin, 1 - 2 ek porcukorTetejére :
- 1 tábla étcsokoládé, 2 ek étolaj, durvára vágott dióA sütőt 200 °C - ra előmelegítjük.
Egy őzgerinc formát kibélelünk folpackkal.A tojást nagyon habosra keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a kakaóval vegyített lisztet és óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal. Kb 15 - 18 perc alatt megsütjük. Ha a piskóta megsült, egy konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd olyan méretűre vágjuk, hogy kitudjuk vele bélelni az őzgerincformát és a tetejét is betudjuk majd fedni.
A birsalmát megpucoljuk, eltávolítjuk a magházat és a többi hozzávalóval együtt puhára főzzük, de csak annyira hogy ne essen szét. Azután leszűrjük - a leszűrt levet félretesszük - és apró kockákra vágjuk. A leszűrt lében elkeverjük a zselatint, forrásig hevítjük, majd félretesszük, dermedni.
A krémhez habosra keverjük a hozzávalókat, keveset félreteszünk belőle a bevonáshoz, majd mindkét tésztát bekenjük a krémmel, a nagyobbat belefektetjük a formába, eloszlatjuk benne a birskockákat és rákanalazzuk a félig dermedt birslét. Azután ráborítjuk a másik piskótalapot.
A süteményt 4 - 5 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd egy tálcára borítjuk és eltávolítjuk a fóliát, majd megkenjük a megmaradt krémmel. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal és bevonjuk vele a süteményt, a tetejét
durvára vágott dióval díszítjük.

Címkék

Gesztenye Birsalma