~ RIBIZLIS MÁKTORTA ~

  • 2017.06.29.
  • 0

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 18 dkg fehér tönkölyliszt- 10 dkg őrölt mák- 12
dkg eritritol- 1 tk vaníliakivonat- 1 / 2 cs sütőpor- csipetnyi só- 1 citrom reszelt héja- 2 tojás- 1 dl étolaj- 1 dl tejKrém :- 3 dl tej,
1 tasak vaníliás pudingpor,
3 ek eritritol- 25 dkg mascarpone- 3 ek ribizliszósz
Díszítés:- ribizli, kb 1 dl ribizliszósz, 1 tk zselatin, 2 ek víz- 2 dl tejszín, őrölt mákRibizliszósz :- 35 dkg ribizli, 3 ek eritritol, tk citromlé, 50 ml vízA sütőt előmelegítjük 180 °C - ra. Egy 20 cm
- es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk.

A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és alaposan összekeverjük, majd a formába simítjuk és kb 35 perc alatt megsütjük - de végezzünk tűpróbát. Rácsra borítva kihűtjük, majd félbe elvágjuk.A ribizliszósz hozzávalóit sűrűbb állagúra összefőzzük, majd egy szitán átpasszírozzuk.A tejben megfőzzük a pudingot az édesítővel, ha kihűlt kihabosítjuk a krémsajttal és hozzákeverjük a ribizliszószt.Az egyik félbevágott tésztát visszahelyezzük a formába ( vagy
tortagyűrűt helyezünk köré ),
rákenjük a krém 3 / 4 - ét, befedjük a másik tésztalappal és hűtőbe tesszük
legalább 1 órára.
Ezután a tortát kivesszük a formából, a maradék krémmel bekenjük az oldalát és a tetejét, majd az oldalát mákkal megszórjuk.
A tejszínt felverjük, majd egy csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk és körbe díszítjük vele a torta tetejét. A habrózsák közé ribizliszemeket szórunk.A zselatint elkeverjük a vízzel, megvárjuk még megduzzad, ezután folyósra melegítjük és összekeverjük a ribizliszósszal, majd a ribizliszemek közé öntjük. A tortát pár órára visszatesszük a hűtőbe dermedni.

Címkék

Torta Ribizli Mák