~ TÖLTÖTT BUBORÉKKALÁCS ~

  • 2017.03.29.
  • 2

Egy kalács háromféle töltelékkel, az elkészítése abban különbözik a Bürgermeister kalácstól, hogy itt nem fonással készítjük a kalácsot, hanem kisebb tésztagombócokat készítünk és azt helyezzük a formába. A tésztagombócokat sem fontos mértani pontossággal készíteni, ahogy esik, úgy puffan elven egy rendkívül mutatós és finom, foszlós kalács kerülhet a húsvéti asztalra.
»HOZZÁVALÓK«Tészta :-
40 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 tojássárgája,
2 ek porcukor,

3 dkg olvasztott vaj
csipet só,
kb 2 dl langyos tejMákos töltelék :- 10 dkg darált mák- 4 ek forró tej- 3 ek porcukor- fél citrom reszelt héja- 1 ek lekvárDiós töltelék :- 10 dkg darált dió- 4 ek forró tej- 3 ek porcukor- 1 tk rumTúrós töltelék :- 10 dkg túró- 3 ek porcukor- fél citrom rszelt héja- 1 tk vaníliakivonat- 1 ek mazsola- 1 ek daratovábbá : - 1 tojás a kenéshezA tésztához, a lisztet összevegyítjük a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk az előzőleg meleg - cukros tejben felfutott élesztőt, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Végül a tetej és alaposan kidolgozzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.A mákot és a diót külön - külön leforrázzuk a cukros tejjel, majd ízesítjük, az előbbit citromhéjjal és lekvárral, a diósat pedig rummal. A túrós töltelék hozzávalóit jól kikeverjük.Ha a tészta a duplájára emelkedett, kb fél cm - es vastagságra kinyújtjuk és kb 10 cm - es köröket szaggatunk belőle. A korongok közepére
1 - 1 tk tölteléket rakunk, a tésztát összecsípjük felette, majd gombóccá alakítjuk. A maradék tésztát ujjból kinyújtjuk és szaggatjuk.Ha végeztünk az összes gombóccal, egy hosszúkás formát ( 26 x 12 cm ) kibélelünk sütőpapírral és felváltva elhelyezzük benne a tésztagombócokat. Letakarva 30 percig kelesztjük, majd a tetejét lekenjük tojással és 180 °C - on szép aranybarnára sütjük.