Fagyiszelet tortásítva

  • 2013.06.02.
  • 4


Gyerekkorom egyik kedvence. Teruskánál sokszor ettük, recept is Tőle származik (úgy a '80-as évek végéből). Most előkotortam receptesfüzetemből.












Tészta:

7 egész (nekem 8 kisebb) tojást 15 dkg cukorral jó keményre felverünk. 10 dkg darált diót, 2 evőkanál lisztet és 2 evőkanál zsemlemorzsát keverünk hozzá, tartalék lángon sütjük (nálam 175 fok, 40 perc, 28 cm átmérőjű tortaformában).

Krém:

3 dl tejet, 3 evőkanál lisztet, 4 tojás sárgáját sűrű krémmé főzzük (kerámialapos tűzhelyen főztem, így nem lett "főtt tojás" belőle). Ha kihűlt, hozzákeverjük a 25 dkg vajból és 20 dkg porcukorral kikevert krémet.


Ezt a kihűlt tészta tetejére tesszük.

Hab:

4 tojás fehérjét 20 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verjük, és a sárga krémre tesszük.

Tetejére:

Eredetileg csokireszeléket (csokidarát) ír a recept (abban az időben nem is nagyon volt más), de én most 1 dl tejszínből és 10 dkg 50%-os kakaótartalmú csokiból készítettem csokiganache-t, azzal öntöttem le.




Címkék

Torták Fagyiszelet