~ GŐZGOMBÓC ~

  • 2018.02.25.
  • 9

Nem feltétlen kell elmenni síelni, hogy együnk egy jó gőzgombócot... Bár tagadhatatlan, hogy két csúszás között, szikrázó napsütésben, Ausztria lankáin, a Hütte teraszán, nem boldogság elmajszolni, egy hatalmas nagy gőzgombócot, ami szinte elsüllyed a vaníliamártásban mákkal a tetején... Gondolom ismerős érzés, meg van mindenkinek, miről is beszélek. Annak persze külön fílingje van. Nyüzsgő éttermek, amik délidőben megtelnek a pirospozsgás arcú, félig kigombolt sícuccos, transzformersz léptekkel közlekedő emberekkel. No lám, máris felvázoltam egy idilli körképet egy osztrák hüttéről. A legkedveltebb desszertnek számít ott a Gőzgombóc. Általában szilvalekvárral töltik, de ettem már töltelék nélkülit is. Egyébként az is pont olyan finom volt. Szóval, aki nem jár sí-akrobatikázni, annak itt ez a recept, hogy otthon is gond nélkül elkészíthesse a maga gőzgombócát. Egy egyszerű kelt tészta, lekvárral megtöltve és gőzben készre párolva. Mennyei!Hozzávalók 5 közepes méretű gombóchoz: 280 gr. liszt, 175 ml langyos tej, 1/4 kocka friss élesztő, 2 kanál porcukor, 1/4 mokkáskanál só, 1 kávéskanál puha vaj, 1 tojás sárgája. Vanília mártás: 2 kanál porcukor, 2 tojás sárgája, 1 kanál liszt, 4 dl. tej, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csipet só. Szóráshoz: darált, cukros mák.A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ha már szép "hólyagos" a tészta és elválik a kezünktől, akkor sima gombóccá sodorjuk, liszttel meghintjük a tetejét és letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.Mikor megkelt a tészta, akkor lisztezett gyúrólapra borítjuk és elosztjuk 5 egyenlő részre. Gombócokat formázunk belőlük és letakarva, még 15 percet pihentetjük.
Mikor letelt a a pihenőidő, akkor sodrófával kis kőrré kinyújtjuk a tésztagombócokat és mindegyik közepére teszünk egy-egy kiskanál sűrű szilvalekvárt.
Óvatosan, hogy a töltelék ne jöjjön ki, először összecsippentjük a tésztaszéleket, majd gombóccá sodorjuk mindet. Egy nagy fazékban kevés vizet forralunk, ráteszünk egy szűrőbetétet, vagy egy fröccsenésgátló szitát. A gombócokat kis sütőpapírdarabkákra tesszük és papírostól a szitára helyezzük őket. Egy nagy fém salátástállal lefedjük a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot a lábas alatt. Kb.15 percig gőzöljük így a gombócokat. Míg főnek a gombócok, addig elkészítjük a vaníliamártást is. Egy kisebb lábosban habosra keverjük a tojássárgájákat a porcukorral, hozzáadjuk a csipet sót, a vanília esszenciát és kevergetve hozzáfolyatjuk a langyos tejet is, amelyben elkevertük a kanálka lisztet. Gyenge láng felett, állandóan kevergetve, sűrű mártást főzünk belőle. Tálaláskor a gombócokra öntünk a mártásból, és megszórjuk a tetejüket egy kevés cukros, darált mákkal. Melegen tálaljuk.