~ CSIRKETORTA ~

  • 2018.02.15.
  • 4

Egy klasszikusnak mondható vasárnapi ebéd. Sok munka nincs vele és mégis egy finom húsos fogás kerekedik ki belőle. Sokszor megsütöttem már, így arra gondoltam, hogy megér egy misét itt a blogomban. A lehető legegyszerűbben készítettem el, az összeállítástól a tálalásig körülbelül egy óra telt el. Ennyi igazán belefér a vasárnapi konyha projektbe. Tejszínes burgonyapürével és savanyú mini paprikával fejedelmi ebéd lesz.Hozzávaló 4-5 személynek: 2 kisebb csirkemell filé, 3 tojás, 3 kanál liszt, 100 gr. tejszín, 300 gr. trappista sajt, 100 gr. vékonyra szeletelt bacon szalonna, só, 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors és fokhagymapor. Tálaláshoz: tejszínes burgonyapüré, savanyúság.A csirkemellet megmossuk, szárazra törölgetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk majd hosszanti, vékonyabb csíkokra felvágjuk. A sajtot lereszeljük. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a lisztet, a fokhagymaport és a fele mennyiségű reszelt sajtot. Villával elkeverjük. A vékony baconszalonna szeletekkel kibélelünk egy őzgerinc sütőformát úgy, hogy a szalonnaszeletek túl lógjanak rajta. A csirkecsíkokat megmártjuk a sajtos-tojásos masszában, majd egy sort lerakunk a sajtos húscsíkokból a forma aljába. Megszórjuk a hús tetejét egy kevés reszelt sajttal, majd jöhet egy újabb sor húscsík. A tetejére ismét reszelt sajt kerül, majd a végén ráhajtjuk a töltelékre a kilógó szalonnaszeleteket.Az elkészült formát betesszük a 180 °C-fokos sütőbe sülni. Kb. 35-40 perc alatt pirosra, ropogósra megsütjük benne a csirketortát. Amíg sül a csirke, addig elkészítjük a burgonyapürét is. Mikor a hús megsült, óvatosan kiborítjuk egy tepsire és a baconszalonnát a tetején is ropogósra sütjük kb. 5-10 perc alatt. Tálaláskor felszeleteljük a csirketortát és burgonyapürével forrón tálaljuk.