~ JAPÁN PALACSINTA ~

  • 2017.10.19.
  • 0

Amikor a Pinteresten megláttam ezt a palacsintát, azon nyomban kedvet kaptam arra, hogy elkészítsem. Az első fotót meglátván fogalmam sem volt, hogyan és miként készülhetett, de nagy örömömre, videót is felrakott róla a blog tulajdonosa. Shihoko oldalán minden információ meg van róla, így érdemes rákattintani és ott szemrevételezni, miként is kell elkövetni ezt az édes csábítást. Nagyon élveztem sütni, igazán kihívás volt számomra, mert nem akartam elhinni, hogy így is készülhet egy palacsinta, egyszerre sütve és gőzölve... Érdekes. Viszont amikor elkészül, az maga a csoda. Vastag, bolyhos, szivacsos és rugalmas tészta, ami szinte követeli maga mellé a savanykás gyümölcsöt és a mézet. Elhiheted mennyire finom. Egy-egy ilyen palacsinta bőven elég egy személynek, desszert gyanánt. Persze ez teljesen más, mint a mi hagyományos és jól ismert palacsintánk, amit kenünk, tekerünk és kézből megeszünk, de olyan jó volt így is palacsintázni, ilyen fura módon...Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb tojás, 3/4 csésze tej, 1 csésze liszt, 1/4 csésze cukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só, 1 kávéskanál vanília esszencia, 1 kávéskanál majonéz. Tálaláshoz: méz, porcukor, gyümölcs. Sütőformához: kartonpapír, sütőpapír, tűzőgép. / Én a 30 cm-es papírcsíkot hosszúnak találtam, így kb. akkora méretűre vágtam mint egy bögre szája, a 4.5 cm-es magasságot pedig megtartottam. Így lett tökéletes a forma, mert a tészta a tetejéig emelkedett. /Először a pappírformákat készítjük el. Méretre vágjuk a kartont, kibéleljük ugyan akkora sütőpapírral a csíkokat, a szélén két helyen megtűzzük, hogy ne mozduljon el egymásról a két papír. A végén kör alakba hajtjuk és ott is megtűzzük őket. Végül is készítettünk egy desszertgyűrűt papírból...A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Egy másik tálkába ütjük a tojást, hozzáadjuk a tejet és habverővel elkeverjük. A tojásos levet a liszthez keverjük és a végén hozzá adjuk a majonézt is. Sűrű és krémes masszát keverünk belőle. Egy serpenyőt, amibe kényelmesen elfér a négy papírforma, olajjal vékonyan átkenünk, felforrósítunk majd a formákat beletéve, félig megtöltjük őket a masszával. A serpenyő alatt takarékra kapcsolunk, lefedjük és 15 percet sütjük-gőzöljük a palacsintákat. Az idő leteltével a tészta a sütőforma pereméig felpuffad, ekkor megfordítjuk őket, majd újból lefedve 15 percig pároljuk a palacsintákat. Mikor megsültek, óvatosan szétnyitjuk a papírcsíkokat, lehúzzuk őket a tésztáról és máris melegében tálaljuk a palacsintákat. Porcukorral gyengén meghintjük őket, csurgatunk rájuk egy kevés mézet és gyümölccsel megszórjuk. Fejedelmi desszert!