~ MÁRVÁNY SÜTEMÉNY ~

  • 2017.09.26.
  • 8

Klasszikus Angol teasütemény, talán itthon kevert süteményként is ismeretes. Egyszerű kakaós és vaníliás tészta, egy kis porcukorral megintve. Nálunk nagyon kelendő, szereti az egész család. Egy pohár tejjel vagy kakaóval a legjobb uzsonna vagy vacsora. Sok munka sincs vele, egy-két keverés és tényleg kész. Még egy kezdő háziasszonynak sem okoz gondot a megsütése. Ha egy kicsit fel akarjuk turbózni, hogy még finomabb legyen, akkor egy kevés olvasztott csokoládét folyatunk a kész sütemény tetejére. Akkor még ünnepélyesebbé válik. Sok-sok receptje van, én a nagymamám receptjét használom, nekem ez a legfinomabb...Hozzávalók: 180 gr. liszt, 120 gr. puha vaj, 1 csipet só, 180 gr cukor, 1 teáskanál sütőpor, 3 tojás, 100 ml tej, 1 teáskanál vanília esszencia, 50 gr. keserű kakaópor.
A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra felverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliaesszenciát, a sót, a sütőport és a lisztet. Alaposan kikeverjük belőle a vaníliás tésztát, majd a tészta 1/3 részét kivesszük belőle. A kevesebb tésztarészbe keverjük bele, a kevés vízzel kikevert kakaóport. Egy közepes méretű kb. 20 x 20 cm-es tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd belekanalazzuk először a fehér tésztát, utána rá, a sötét, kakaós tésztát. Egy fapálcikával össze-vissza mintákat húzunk a tésztába, így lesz majd szép márványos a sütemény belseje. A sütőt 175 °C-fokra felmelegítjük, majd betesszük a sütemény sülni. Kb. 20-25 perc alatt, tűpróbáig sütjük a süteményt. Mikor megsült, rácsra tesszük és kihűtjük. A süteményt felkockázva és porcukorral meghintve tálaljuk.