~ HAWAIII ZSEMLE ~

  • 2017.09.07.
  • 0

Régen nem sütöttem kelt tésztát, úgy hogy itt volt a megfelelő alkalom, hogy kipróbáljam ezt a rugalmas, foszlós és nagyon puha "zsemlét". Nem tudom miért zsemle a neve, mert szerintem inkább egy buktára hasonlít, ámbár töltelék az nincs benne. De nem is kell, mert egy kevés vajjal megkenve, és finom házi lekvárral megtoldva, pont olyan érzésünk támad, mintha egy jól megtermett buktába haraptunk volna bele. A receptvideójában, amit a 'fészbukon' találtam, az tetszett meg, hogy kézzel lenyomva a zsemlét, azon melegében visszaemelkedik eredeti formájára. Szóval ilyen rugalmas és puha. Rég ettem ilyen jó péksütemény. Azt hiszem a receptjét nem teszem nagyon mélyre, mert sűrűn lesz hétvégi vendég nálunk.
Hozzávalók: 120 ml langyos víz, 1 csapott evőkanál instant vagy 1/3 kocka friss élesztő, 3 csapott evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 1 nagyobb tojás, 250 gr. liszt, 42 gr. puha tea vaj. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.
A langyos vizet kimérjük egy tálba, majd hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a sót és a tojást. Villával elkeverjük, hogy egynemű legyen. Ez után hozzáadjuk a lisztet, majd fakanállal összeállítjuk a tésztát. Ez után gyúrólapra borítjuk az összeállt tésztát és simára kidolgozzuk, közben belegyúrjuk a vajat is. Addig gyúrjuk, míg szép sima és rugalmas nem lesz és a kezünktől is elválik. A tálat kiolajozzuk, beletesszük a tésztát, fóliával letakarjuk és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta kinyomkodjuk belőle a levegőt, gyúrólapra borítjuk és átgyúrjuk. Elosztjuk 8 részre. Mindegyik részt nyújtófával oválisra nyújtjuk, majd feltekerjük és bukta fazonra igazítjuk. Egy sütőpapírral bélelt kerámia tálba rakosgatjuk és letakarva ismét megkelesztjük.
Mikor összekeltek a zsemlék, akkor egy felkevert tojássárgájával lekenjük a tetejüket és máris mehetnek a 175 °C-os sütőbe sülni.
Kb. 15-20 perc alatt szép arany barnára sülnek. Rácsra téve kihűtjük őket, vajjal és lekvárral máris tálaljuk.