~ KLASSZIKUS SZILVÁS GOMBÓC ~

  • 2017.08.13.
  • 4

Az ember életében vannak olyan meghatározó ételek, melyeket gyerekkorban kapnak meg, és egész életük folyamán hordoznak magukkal. Hordozzák általuk az ízeket, az emlékeket és a hozzájuk tartozó kedves emberek személyét... Nos számomra ilyen, a gombóc. A nagyanyám szilvás gombóca. Édes Istenem, hányszor, de hányszor megcsinálta nekünk. Nagyapámnak, Apukámnak és nekem. Imádtuk. Sosem mérte a hozzávalókat, rutinból csinálta, szinte bekötött szemmel. Emlékszem, akkora gombócokat csinált, hogy vetekedett egy hatalmas férfiököllel. Minél nagyobb szemű szilvát kapott, úgy nőttek egyenes arányban a gombócok méretei is. Volt egy nagy, piros lábasa, abban hömpölyögtek az aranyló labdacsok. Szinte egész nap rájártunk a lábos tartalmára. A porcukrot szigorúan zacskóból kanalaztuk hozzá, ami össze volt fogva egy nagy barna befőttes gumival. Hű, micsoda emlékek jöttek most elő.... Jó volt, szép volt, tán igaz sem volt. Szóval Dodi mama, köszönöm a receptedet amit anno ellestem Tőled, mert azóta így készítem, szigorúan csak lapátolva hozzá a lisztet... Hozzávalók 12-14 nagy gombóchoz: 1 kg főtt burgonya, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 3 kanál búzadara, kb. 300-350 gr. liszt, 50 gr. puha vaj, 1/2 mokkáskanálnyi só. Továbbá: szilva, kockacukor, őrölt fahéj. Forgatáshoz: 1-2 kanál olaj, 1 bögre zsemlemorzsa. Szóráshoz: fahéjas porcukor.Az egészben
megfőtt burgonyát langyosra kihűtjük, majd a héját lehúzzuk róla és burgonyanyomón átnyomjuk őket.A burgonyahalom közepébe mélyedés készítünk, majd beleütjük a tojást, a tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet, a búzadarát és a sót.
Elkezdjük összeállítani a tésztát. A burgonya víztartalmától függően, ha nagyon ragadna a tészta, akkor adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. Közepesen lágy tésztahengert készítünk belőle.
Lisztezett kézzel és késsel, vastag ujjnyi szeleteket vágunk le a tésztahengerről, majd kissé körré igazítjuk azokat. Minden tésztakőr közepére teszünk egy magozott, kockacukorral és őrölt fahéjjal megtöltött, szilva szemet.
Lisztezett kézzel gombócokat pödrünk belőlük.