~ BAKONYI TARHONYALEVES ~

  • 2017.07.21.
  • 9

Nem sok időt töltöttem az elmúlt napokban a konyhában, mert ebben a melegben jobb inkább a hűvös nappaliban tartózkodni és más egyébbel foglalkozni. De mivel enni kell, főztem egy tartalmas és sűrű levest. Amolyan igazán magyaros vonalon. Kolbász, tejföl, reszelt tészta, pirospaprika, zöldség és krumpli volt a hozzávaló. Na ezekből állt össze és valami fergeteges finom lett. És még ráadásul olcsó is. Egy nagy tányér elkanalazgatása után, bizony nem kért már senki semmit. Tiszta szerencse...! Etetés kipipálva, alig munkával. Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 kanál zsír vagy 2-3 kanál olaj, 1 csésze házi tarhonya / nem úttörőgombóc!! /, 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa, 2 szem burgonya, 1 szál Gyulai kolbász, 1 csokor petrezselyem, 200 ml tejföl, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, pirospaprika, őrölt kömény.
A hagymát felaprítjuk és a zsiradékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a tarhonyát és kevergetve addig sütjük,míg kap egy kis színt. Félre húzzuk és megszórjuk a fűszerekkel. A zöldségeket megpucoljuk, a répákat kisebb, a burgonyákat közepes kockákra felvágjuk. A tarhonyát visszatesszük a tűzre, hozzászórjuk a zöldségeket és hirtelen átsütjük az egészet /1-2 perc /. Felöntjük kb. 1,8-2 liter vízzel, hozzáadjuk a fele mennyiségű felaprított petrezselyemzöldet, utána sózzuk és letakarva, lassú tűzön puhára főzzük a levest. Míg fő a leves, addig a kolbászt felkarikázzuk / én negyedeltem is /, és kevés olajon zsírjára lepirítjuk. Mikor elkészült minden, akkor a sült kolbászt a levesbe keverjük, a tejföllel behabarjuk és a végén megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel is. A levest forrón tálaljuk. Érdemes éppen annyit főzni a levesből ami elfogy, mert a tarhonya magába szívja a nedvességet és totál besűrűsödik az egész. Persze akkor is meg lehet enni, csak akkor főzelék fílingje lesz....