~ ALMÁS " RÉTES " KEHELYBEN ~

  • 2017.07.09.
  • 9

Hőség ide vagy oda, be kell menni a konyhába. Az egy dolog, hogy főzni kell, mert éhes a család, de ha már ott tüsténkedek a konyhában, akkor már miért is ne alkossak a kötelező mellett, egy kis szabadon választottat is. Mondjuk egy desszertet... Gondoltam, jó lesz majd este elkanalazgatni, a hűs teraszon, gyertyafény és halk zene mellett... Almás rétest rég sütöttem, hiányzott az íze, de a melegre való tekintettel most máshogyan került az asztalra. Ízében hasonló, de kinézetében viszont egész más, poharas desszert lett belőle... Behűtve fenséges nyalánkság.Hozzávalók: 1 csomag fahéjas almás keksz, 2 nagyobb alma, 5 evőkanál barna cukor, 1 csipet só, 1 kanál vaj, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 kanál víz, 1csapott evőkanál étkezési keményítő, 250 gr. mascarpone, ízlés szerint 1-2 kanál porcukor, 1 mokkáskanál vanília esszencia, 2 dl tejszín.Az almákat meghámozzuk, csumáját kivágjuk majd apróra felkockázzuk. A barna cukrot egy teflon serpenyőbe szórjuk és felolvasztjuk, karamellizáljuk. Mikor szép mély barna a színe, hozzáadjuk a vajat és kevergetve felhabosítjuk, mártássá forraljuk. A karamellt ízesítjük a csipet sóval és a fahéjjal. A rotyogó mártásba szórjuk az almakockákat és keverget
kb. 5 perc alatt megpároljuk benne. Az étkezési keményítőt feloldjuk a vízben, majd csurgatva az almához keverjük. Kissé besűrűsödik tőle, krémes lesz. Elzárjuk alatta a tüzet és teljesen kihűtjük. A mascarpone-t tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vanília esszenciát és elektromos habverővel felhabosítjuk. A tejszínt felverjük habbá és óvatosan, hogy ne törjön össze, a mascarpone-hoz forgatjuk. A kekszet aprítógépbe töltjük és lezúzzuk morzsalékosra. Nincs más hátra, mint a desszert összeállítása... A kelyhek aljába kekszmorzsát szórunk, erre jön egy réteg mascarpone krém, majd egy réteg karamellás alma. A végén jöhet egy réteg krém. A kelyhek tetejét morzsával és egy kevés karamell szósszal díszítjük. Behűtve tálaljuk.