~ TÖLTÖTT CSIPERKE ~

  • 2017.05.11.
  • 1

Végtelenül egyszerű vegetáriánus recept, csiperke gombával. Személy szerint én nagyon szeretem a gombákat. Legyen az termesztett, erdei vagy valamilyen különleges fajta. A BIO FUNGI Kft. jóvoltából, havonta leszállítanak nekem 1 kg, tetszés szerinti gombát, aminek nagyon örülök, hiszen inspirál újabb és újabb receptek megalkotására. Most Bio csiperke érkezett, jó nagy fejekkel. Nem is volt kérdés,megtöltve kerülnek majd asztalra. Anyukám kedvenc receptjét, amit természetesen tőle tanultam, készítettem el. Egyszerű, és mégis nagyon finom étel. A töltelék a gomba szárából készül, de ha hozzácsempészünk még más alapanyagot, pl. sonkát, csirkemellet, párolt zöldséget, akkor ízenként változhat a tölteléke. Ez az alap recept, de szerintem így is nagyon finom.Hozzávalók 4 személyre: 8 nagy fej gomba, 1 vöröshagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 450 gr. tejföl, 150 gr. Trappista sajt, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 50 gr. vaj, só, őrölt fekete bors.A gombákat gyengén megmossuk, szárukat kitörjük a kalapból és nagyon apróra megvágjuk. A gombafejeket mélyedésükkel felfelé egy tűzálló tálba tesszük és a belsejüket gyengén meghintjük sóval. Köré dobáljuk a hideg vajdarabokat, majd félre tesszük. Elkészítjük a tölteléket. A hagymát nagyon apróra felkockázzuk és egy kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a vágott gombaszárat, a vágott petrezselymet, ízlés szerint sót, őrölt fekete borsot, és kb. 10 perc alatt lepároljuk az egészet. Ha elkészül, lehúzzuk a tűzről és langyosra kihűtjük. Mikor kihűlt a gombaalap, hozzáütjük a tojást, teszünk bele 2 kanál tejfölt, 2 kanál reszelt sajtot, és annyi zsemlemorzsát, hogy egy krémes tölteléket kapjunk belőle.



Ezzel a töltelékkel töltjük meg a gombafejeket. A töltelék tetejére teszünk egy nagy kanál sűrű tejfölt és egy dundi csipet reszelt Trappista sajtot.
175 °C-on, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük az egészet. Párolt jázmin rizzsel, tartármártással és friss salátával tálaljuk az ételt.