~ HÚSVÉTI NYUSZI ~

  • 2017.03.29.
  • 8

Húsvétkor süssetek nyulat! Na nem igazit, hanem ilyen édes kis kalácskákat. A gyerkőcök majd szívesen elmajszolják egy bögre kakaó mellé, vagy ha netán celofánba becsomagoljuk őket, akkor kedves locsoló ajándék is válhat belőle a hímes tojások mellé. A megformázása nagyon egyszerű, lentebb látod a technikáját. Cuki nyulak édesen és puhán...Hozzávalók kb. 10 nyuszihoz: 1/2 kg liszt, 3,5 dl tej, 25 gr. friss élesztő, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só. Továbbá: mazsola, lekenéshez 1 tojás sárgája.A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tejet megmelegítjük és az 1/3 részében felfuttatjuk a friss élesztőt. Mikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez a maradék tejjel és az olvasztott vajjal együtt. Lágy tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Elosztjuk 12-14 darabra. A darabokat elfelezzük, majd kb. 20-25 cm-es rudakat sodrunk belőle. Az egyik rudat felcsavarjuk, a másikból pedig meghajtjuk a füleket. Megformázzuk a nyuszikat és alul a nyakuknál összecsippentjük a két részt, hogy ne nyíljanak szét a sütés közben. A szemek helyére mazsolát teszünk.A
kész nyuszikat konyharuhával letakarjuk és egy 1/2 órát kelesztjük őket. Mikor megkeltek, felvert tojássárgájával lekenjük őket és mehetnek az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük őket. Rácson kihűtjük őket és úgy kínáljuk.