Gombás, spenótos, tejszínes gnocchi, vagy "magyarul" nudli

  • 2019.10.20.
  • 7

A minap, egy FB csoportban valaki megmutatta ezt az ételt, aztán egy másik valaki azt írta, hogy kipróbálta, de nem lett jó a gnocchi állaga. Azóta tervezgettem, hogy én is kipróbálom, mert egyébként nagyon szimpatikus dolog, úgyhogy muszáj sikerülnie. Úgy is lett. Persze, fehér liszttel és "normál" krumplivak is tökéletes, nem fontos azokat használni, amit én írok. Így alacsonyabb a szénhidráttartalma, és lassúbb a felszívódása, de szerencsére erre nem mindenkinek kell odafigyelnie.tudom, nagyon zajos a kép, de a fényviszonyok is rosszak voltak és a vaj is rásegít a csillogásra, viszont zajmentesíteni sem kedvem, sem időm
A hozzávalókkal olyanformán bajban vagyok, hogy nem mértem meg az édeskrumplik tömegét, így csak a nagyságukat tudom meghatározni. Lényeges, hogy annyi lisztet kell hozzá tenni, hogy könnyen gyúrható legyen, a lisztes kezünkhöz már ne ragadjon oda.Tehát, a hozzávalók:a nudlikhoz2 kisebb édeskrumpli (batáta)3 evőkanálnyi zabliszt3 evőkanálnyi teljeskiőrlésű tönkölybúza lisztsóamártáshoz (vagy mi is ez...)40 dkg-nyi gomba10 dkg spenót1 evőkanálnyi vajborssó2 cikk fokhagymakb. 1,5 dl tejszína tetejéreparmezán és/vagyvörös cheddar, vagy bármilyen reszelhető sajtAzzal kezdtem, hogy a felszeletelt gombát vajon megpirítottam, tettem rá sót, rászórtam a spenótot, összekevertem, rányomtam a fokhagymát, ráőröltem a borsot, összepároltam és félretettem.A felkarikázott édeskrumplit forrásban lévő sós vízbe tettem, puhára főztem (pár perc), leszűrtem, összetörtem, hagytam addig hűlni, amíg már a kezem elbírta a meleget, és liszttel összegyúrtam.Ezt követően 4 hengert formáztam a tésztából, amiket kb. 1 cm széles darabokra vágtam, kicsit megsodortam, majd egy villával lelapítottam.Közben felforraltam a vizet, sóztam, és két részletben kifőztem a nudlikat.Amíg a víz felforrt, addig felforrósítottam a mártást is, felöntöttem a tejszínnel, és összeforraltam (nem írom le többször azt, hogy forr...), majd még egy pici vajat tettem bele, és jól elkevertem.A mártásba szedtem a nudlikat, jól összekevertem, és reszelt cheddarral, meg reszelt parmezánnal ettük (én szeretem együtt a kettőt, akkor is, ha nem illik...).Kérlek, oszd meg, ha tetszett, amit láttál!