Zöldfűszeres, sült paradicsom (szósz)

  • 2017.09.01.
  • 3

Emberek! Piacra! Eljött az idő, amikor is 200 Ft/kg áron lehet csodás paradicsomokhoz jutni. Kihagyhatatlan ajánlat az olyan kissé lusta háziasszonyoknak is, mint én, aki tuti nem fog befőzni paradicsomlevet, mert az annyira macera. Ámde! Biztosan elkészítem ezt a világ legegyszerűbb és legfinomabb fűszeres paradicsomszószát, amit kimondottan a hozzám hasonló hedonista, de kissé kényelmes nőknek találtak ki! 
Arról már ne is beszéljünk, hogy milyen (már-már erkölcstelenül) isteni illat lengi be a konyhát (és tulajdonképpen a lakást, de fene bánja ilyenkor). A fokhagyma krémessé sülése közben lágy, szinte harmatos illatot áraszt. Ehhez a zöldfűszerekkel együtt selymessé, puhává lágyuló paradicsom édes-savanykás lehelete már a mennyországba repít. És együtt az egész a csoda maga. Amikor elkészül, kihagyhatatlan, hogy pürésítés előtt még tunkoljunk az édes szaftba puha kenyérrel. Na, jó. Abbahagyom. Tessék elkészíteni. Aztán majd igazat adni nekem.
 És hogy mire tudod felhasználni ezt a mennyei szószt? Itt van pár tipp:
alaplével vagy tejjel (!) hígítva paradicsomlevesnek
olasz húsgombócok alapszósza lehet kicsit felturbózva további  felkockázott paradicsommal
természetesen a lasagne ettől fog dalolni, persze olaszul :)
sültek, halak mártogatósa lehet
friss, ropogós bagett vagy kenyér ezzel megkenve, már magában a mennyország
ha erre a szószra ráfektetsz csirkemell darabokat, a sütőben ízorgiává válik
ha pizzát készítesz, ez nélkülözhetetlen
spagetti, gnocchi, ravioli, polenta... Folytassam??? :)


[...] Bővebben!