MÁKOS KOSÁRKA

  • 2018.04.22.
  • 2

Hozzávalók kb. 18 db-hoz:a tésztához:15 dkg lisztpici késhegynyi szódabikarbóna10 dkg jéghideg vaj5 dkg porcukor2 tojássárgájaa formához:kevés vajkevés liszttovábbá:savanykás, piros lekvár (pl. meggy, áfonya, szeder)a töltelékhez:2 tojásfehérje7,5 dkg porcukor7,5 dkg darált mákpici késhegynyi szódabikarbónaa tetejére:porcukorA szódabikarbónával összeforgatott lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam a vajjal, majd a tojássárgájával egynemű tésztává gyúrtam.A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam az átszitált porcukrot.Fakanállal beleforgattam a szódabikarbónával elvegyített mákot.A tésztát 2-3 mm vékonyan a kivajazott, kilisztezett kosárkaformákba nyomkodtam – a formákat a legkönnyebben olvasztott, majd kissé visszahűtött vajjal tudjuk kivajazni, ecset segítségével.Vékonyan megkentem lekvárral, majd mindbe tölteléket adagoltam – nem kell nagyon megtölteni, mert a mákos hab sülés közben meg fog emelkedni.Tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöttem.Pár percig hűlni hagytam, majd óvatosan kifordítottam a süteményeket a formákból.Miután kihűltek, porcukorral meghintve tálaltam.A kosárkaformát a Cookori.com biztosította, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

Címkék

Mák