Tunk Food: Tejfölös Zúzapörkölt

  • 2017.05.28.
  • 6



Egyszer egy szép őszi napon történt velem, hogy ellátogattam Eger első, de nem egyetlen bisztrójába tévedtünk, persze, hogy nem, hiszen céltudatosan a Zsályát kerestük, és amit ott találtunk, az egyszerre volt zseniális, és maradandó, Hiszen örökre megtanultuk mi is az igazi Tunk Food, ha már tunk, akkor friss kenyér, vagy valami más péksütemény és zaft minden mennyiségben, és igazán jó kis alapanyag, hogy a lelkünk is megnyugodjon. Bár a Zsálya étterem csapata ihletett meg minket, a recept saját kútfőből ered, de szerény véleményem szerint nem maradtunk le. A recepthez mi pulykazúzát használtunk, de szerintem bármely szárnyasé megfelel a célra, ha nem kedveljük, a zúzát, egyébként húsból is elkészíthetjük ezt az igazán magyaros kis fogást.
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zúza (pulyka, kacsa, csirke)
2 – 3 fej hagyma
1 fej paradicsom
1 fej paprika
2 – 3 ek tejföl
víz v. húsalaplé, olaj v. zsír
Fűszerek: füstölt fűszerpaprika, édesnemes fűszerpaprika, fokhagyma bors, fekete bors, fehér bors, őrölt kömény, majoránna, só
 Elkészítés:
1.       A hagymát kockára vágjuk, és üvegesre pároljuk az olajon v. zsíron, majd hozzáadjuk a pirospaprikát.
2.       A zúzát kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd a hagymás alaphoz adjuk és fűszerezzük ízlés szerint, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.
3.       A zúzának hosszú főzési idő kell, hiszen ez az állat egyik legerősebb izma, ezért fontos, hogy ellenőrizzük a hús állapotát.
4.       Amikor elkészült egy kevés szaftot elkeverünk a tejföllel, a hőkiegyenlítés véget, majd az egészhez keverjük, majd még egyet forralunk rajta.
 
Jó Étvágyat!!