Palócleves szerintem

  • 2016.05.09.
  • 7



Akkor lássunk egy igazi jó magyar ételt, amit igazán könnyű elkészíteni és igazán könnyű megenni. Itt most nem mennék bele a legendák világába, ki, mikor és miért készítette először, és abba se, hogy a levesnek sok köze nincs a palócokhoz, csak abba, hogy imádom és kész. A palóc leves, ha jól készítik szíveket hódít meg, anyákat és apákat lágyít meg, és barátokat hoz közelebb, egyszerűen csak azzal, hogy minden benne van, ami egy jó ételhez, egy jó pillanathoz, és egy jó kapcsolathoz kell. A palóc leves egyszerű, finom és csak szeretni lehet. De lássuk a receptet.
Hozzávalók:
1 kg hús (csirkemell, borjú comb, vagy sertés comb)
1 kg zöldbab (friss v. fagyasztott)
1 csomag friss kapor
3 db közepes burgonya
4 dl tejföl
2 dl tejszín
2 dl joghurt
1 csomag bouquet garni (újhagyma v. póré szár + kapor + babérlevél)
kevés kapor a díszitéshez
2 nagy fej hagyma
1 db paradicsom (hámozott)
1 db paprika
fűszerek: só, bors, fehér bors, édesnemes őrölt pirospaprika, őrölt kömény
liszt a habaráshoz
víz, vagy zöldség alaplé
olaj, v. libazsír
kis kocka vaj
Tipp: A paradicsom tetejébe vágjunk egy kis keresztet, majd tegyük egy percre forrásban lévő vízbe, ezután könnyen lehámozható a héja.
Elkészítés:
1. A hagymát apró kockára vágjuk, majd néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott húst, majd hozzáadjuk a kis kocka vajat, ezzel tovább pirítjuk a hús fehéredéséig. 
2. A hagymás húst megszórjuk fűszer paprikával, majd hozzáadjuk a többi fűszert, sózzuk ízlés szerint, a hámozott paradicsomot, amit félbe vágtunk, a nagyobb darabokra vágott paprikát, és a fűszercsomagot (bouquet garni), majd keverjük jól meg, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
3. Főzzük addig, amíg a hús félig átfő, majd adjuk hozzá a zöldbabot. Vegyük figyelembe a főzési időnél, hogy a zöldbab friss, vagy fagyasztott, ha friss zöldbabot használunk akkor tovább kell főzni. 
4. Fontos, hogy kóstoljunk, mert minden zöldbab és hús másképp fő!
5. Ha már késznek érezzük a zöldbabot, és a hús is puha, akkor hozzáadhatjuk az apró kockára vágott burgonyát, és készre főzzük.
6. Ha minden puha behabarjuk, a lisztet keverjük a tejszínnel, tejföllel, és a joghurttal, majd hozzáadunk egy kis főzőlevet, a hőkiegyenlítés miatt, majd csomómentesre keverjük. Fontos, hogy a levest vegyük le a tűzről, és fokozatosan, folyton kevergetve adjuk hozzá a leveshez.
Tipp: Ha pikánsan szeretjük adjunk hozzá egy kevés kapros ecetet. Ehhez vegyünk egy csomag friss kaprot, mossuk meg, majd  tegyük egy kisebb befőttes üvegbe, öntsünk rá 20% ételecetet, és hagyjuk a hűtőbe állni pár napot. Ezután több hónapig, vagy tovább is eláll a hűtőben. Fontos, az ecet sav, szétmarhatja a műanyag tömítéseket, de a kupakot is kikezdheti! Sokáig bezárva, felgyülemlő gázok maró hatásúak lehetnek, ezért óvatosan kezeljük, közvetlenül ne lélegezzük be!! 
Jó étvágyat. Sok sikert.