Meggyhabos torta. (Sütés nélküli)

  • 2018.06.17.
  • 5

Mondhatnám hogy ez a torta, mivel elromlott az elektromos sütőm a véletlen műve, de nem, nem az, mert a hétvégére mindenképpen egy könnyű, habos tortát terveztem be. Az előzőleg lecukrozott meggy adott volt, már csakis azt kellett eldöntenem, hogy mascarponekrémmel, vagy joghurtos krémmel összepárosítva készüljön el a habos krém. Mivel teljesen tanácstalan voltam, és nem tudtam dönteni, így a mascarponekrémes, és a joghurtos krém is elkészült. A torta pedig jól lehűtve nemcsak habkönnyű, de nagyon finom, így aztán egy szelet biztosan nem lesz elég belőle.Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:20 dkg Győri édes keksz10 dkg vaj
A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk alaposan össze.A vajat melegítsük fel, majd öntsük a darált kekszhez, és keverjük alaposan össze. (ha túl száraz lenne, akkor egy kevés olvasztott vajat még tegyünk hozzá)Egy 24 cm-es tortaforma alját és körben a szélét is béleljük ki sütőpapírral, egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet,
majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.Hozzávalók a meggyes-mascarponés részhez:20 dkg előzőleg lecukrozott meggy (v. meggybefőtt)25 dkg mascarpone15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1,5 dl
Hulala (v. habtejszín)5 gramm porzselatin + 0,5 dl vízA meggyet előző nap magozzuk ki, szórjuk meg 2-3 ek cukorral, majd felhasználás előtt csepegtessük le. (A visszamaradt meggylét tegyük félre.)Ezután turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük mielőtt a krémhez keverjük.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a pépesített meggyet is.A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután öntsük a meggyes-mascarponés keverékhez, és szintén keverjük simára.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén
keverjük a krémhez.A tortaformát vegyük ki a hűtőből, majd a kekszes alapra, egyenletesen kanalazzuk rá a meggyes krémet.Ezután pár órára tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen a habos-krém.
Hozzávalók a joghurtos-meggyes részhez:4 db meggyes ízű Danone joghurt (4x125 g)3-4 ek meggylé
15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor15 gramm porzselatin + 1 dl víz2,5 dl Hulala (v. habtejszín)A joghurthoz adjuk hozzá a meggylevet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. (A lecukrozott meggy visszamaradt levét használjuk fel hozzá.)A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután öntsük a joghurtos keverékhez, és szintén keverjük simára.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén
keverjük a joghurtos keverékhez.A tortaformát vegyük ki a hűtőből, és az előző meggyes rétegre egyenletesen kanalazzuk rá a joghurthabot, majd tegyük vissza pár órára a hűtőbe, hogy ez a réteg is kellően megdermedjen. (Én előző nap állítottam össze a tortát, majd tálalásig a hűtőben pihent.)Tálalás előtt vegyük ki a tortaformát a hűtőből, a teljesen megdermedt tortát helyezzük át egy tálcára, ízlés szerint díszítsük meggyszemekkel, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.