Mogyorókrémes epertorta.

  • 2018.05.27.
  • 3

Mondhatnám, hogy az utóbbi napokban epret eperrel eszünk, mert hol egy finom krémleves, vagy éppen egy krémes-habos torta készül, és a több láda eperből főzött dzsemről már nem is beszélve. Az epertorta sütés és sütés nélküli változatai készültek már el, de ez az torta az apró mogyoródarabos krémmel, az egyik legfinomabb..... A tésztája egy vékony piskóta, melyre habos-mogyorókrém került, végül pedig kiraktam eperrel, és piros zselével öntöttem le. A mogyorót ízlés szerint darált dióra cserélhetjük, a torta éppen ilyen mutatós, és finom lesz.
(eperrel készült receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)
Piskóta hozzávalói 24-cm-es tortaformához:9 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)9 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor3 db tojás (nagy)2 ek forró vízA porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük tovább 1-2 percig.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd egy keverőkanállal óvatosan, keverjük, forgassuk össze.A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát.A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra és hűtsük ki.
Mogyorókrém hozzávalói:20 dkg török mogyoró20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor3 dl tejföl10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz3 dl HulalaA mogyorót diódarálón daráljuk le, vagy késes aprítóval őröljük apró darabosra. (Én aprítóval csináltam, így a krémben a mogyoró roppanós volt.)A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, a darált mogyorót, majd keverjük alaposan össze.A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, éppen csak langyos lesz.Ezután öntsük a mogyorós keverékhez, és szintén keverjük alaposan össze.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a mogyorós keverékhez.A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele a teljesen kihűlt piskótát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a mogyorókrémet.Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Epres rész hozzávalói:50 dkg eper1 cs piros tortazseléAz epret csumázzuk ki, alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk félbe.Ezután a felezett eperszemekkel rakjuk ki a torta tetejét.A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, hűtsük éppen csak langyosra, majd vonjuk be vele a tortát.Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen.Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.