Reszelt almás pite. (cukor és gluténmentes)

  • 2018.03.14.
  • 6

Napjainkban egyre többen, köztük sajnos én is, kényszerülünk elhagyni a cukrot, és a búzaliszt használatát, így le kell mondanunk az ezeket tartalmazó ételekről, és süteményekről. Szerencsére manapság már könnyen beszerezhetőek a cukorpótlók, és a gluténmentes lisztek, így senkinek sem kell lemondani egy-egy finom süteményről…. Mivel az almás pite az egyik kedvencem, így sütöttem is egy tepsivel, természetesen a cukrot eritritre, a búzalisztet pedig kukoricalisztre, és mandulalisztre cserélve. Az elkészült pite pedig olyan finom volt, hogy a család nem cukor és gluténmentesen étkező tagja is egyik szeletett ette a másik után.Tészta hozzávalói 18x27 cm-es tepsihez:15 dkg mandulaliszt10 dkg kukoricaliszt (v. kókuszliszt)4 ek eritrit1 ek citromlé1 tk vaníliaaroma 2 ek olvasztott vaj3-4 ek hideg víz 3 db tojássárga (nagy)egy csipet só A mandulalisztet és a kukoricalisztet keverjük össze egy csipet sóval, és az eritrittel, majd adjuk hozzá a citromlevet, az olvasztott, és visszahűtött vajat, a vaníliaaromát, a tojássárgákat, a víz felét, majd gyors mozdulattal gyúrjuk össze. (a vizet apránként adjuk hozzá, arra figyelve hogy se túl lágy, sem pedig túl kemény ne legyen a tészta)Ezután osszuk el két egyforma részre a tésztát, majd az egyik felét egyenletesen lapogassuk bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a tölteléket.
A másik tésztagombócot pedig csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a fagyasztó, hogy könnyen tudjuk majd lereszelni.Almás töltelék hozzávalói:1 kg alma3 ek eritrit10 dkg mazsola1 tk őrölt fahéj1 tk vaníliaaroma2 ek kukoricakeményítőAz almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le.Ezután adjuk hozzá a mazsolát, a vaníliaaromát, az eritritet, az őrölt fahéjat, és a kukoricakeményítőt, majd keverjük össze.Vegyük ki a hűtőből a tepsiben lévő tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá az almás tölteléket.Ezután vegyük ki a fagyasztóból a tésztagombócot, majd szintén egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá a tésztát az almás töltelékre.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt darált eritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb. Természetesen a mazsolát ki is hagyhatjuk a süteményből.