Ananászos répatorta.

  • 2018.03.30.
  • 7

A húsvéti asztalról a sós sütemények, és ropogtatni valók mellett minden évben készül egy finom répatorta is. Persze azért a sós finomságoknak sokkal nagyobb a keletje mint az édes, krémes tortáknak.... A sárgarépa mellett került a tésztába még apróra vágott ananász, mely lehet konzerv vagy éppen friss gyümölcshús, darált dió, mazsola és fűszerek is. A tészta nem csak finom ízletes, de jó szaftos is. A teljesen kihűlt tortát tálalhatjuk ízlés szerint csak porcukorral megszórva, vagy éppen az ünnephez illően, marcipánnal, tojáscukorral, és apró cukorvirágokkal díszítve.Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:25 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)20 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor 20 dkg sárgarépa (reszelve)3 db tojás (nagy)1,5 dl étolaj10 dkg darált dió15 dkg ananász (konzerv)
5 dkg mazsola1 mk őrölt fahéj1/2 mk őrölt gyömbércsipet só1/2 cs sütőpor1 tk szódabikarbóna A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a gyömbérrel és a fahéjjal.A sárgarépát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a mazsolát, és az apró darabokra vágott, lecsepegtetett ananászt.A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük össze az egész tojásokkal, majd keverjük hozzá az olajat is.Ezután a száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a cukros-tojásos-olajos keveréket, és fakanállal keverjük alaposan össze.Végül keverjük a masszához a sárgarépás-ananászos-mazsolás keveréket is.A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (a formát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 55-60 percig, tűpróbáig. Sütés közben, ha kezd a teteje jobban barnulni, akkor alufóliával takarjuk le, és úgy süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tésztát a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Citromos mascarponekrém hozzávalói:15 dkg mascarpone2 cs vaníliás cukor15 dkg porcukorcitromlé (ízlés szerint1 dl Hulala (v. habtejszín)A mascarponét keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű frissen facsart citromlével.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal keverjük hozzá a mascarponekrémhez.Ezután a teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a krémet, majd tegyük be a hűtőbe ameddig megszínezzük, és összegyúrjuk a marcipánt.Marcipán díszítés hozzávalói:30 dkg marcipán1 tubus zöld ételszínező (Dr.Oetker)1/2 tubus sárga ételszínező (Dr.Oetker)20 dkg marcipánra csepegtessük rá zöld ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön.A maradék marcipánra csepegtessük rá a sárga ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön. (ha lehűl a marcipán, könnyebben tudunk majd vele tovább dolgozni)Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd díszítsük a színezett marcipánnal, tojáscukorral, és apró színes cukorvirágokkal.A zöld marcipánt fokhagymanyomó segítségével nyomjuk rá a torta tetejére úgy, hogy középen maradjon hely a sárga marcipánnak.A sárga marcipánt szintén fokhagymanyomó segítségével nyomjuk a torta közepére úgy, mintha egy fészek lenne.
Ezután a középen kialakított kis fészekbe rakjunk ízlés szerint tojáscukrot, majd tálalásig tegyük az elkészült tortát a hűtőbe, vagy hideg helyre.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (közvetlenül szeletelés előtt vegyük csak ki a hűtőből, mert lehűlve könnyebben tudjuk szeletelni)