Diós palacsintafelfújt.

  • 2018.01.23.
  • 3

Palacsintát sokszor sütök különböző töltelékkel megtöltve, igaz a túrós és a lekváros a legkedveltebb. A napokban ebédre gulyás levest főztem, és gondoltam sütök pár darab palacsintát második fogásnak. A palacsinták ki is sültek, ekkor megláttam a darált diót, gondoltam akkor azzal töltöm meg, majd kicsit elkalandoztak a gondolataim, és végül az egyszerű palacsintából, palacsintafelfújt készült. Igaz kicsivel több időt kellett ráfordítani, és tálalás után ugyan fotogénnek éppen nem mondható, viszont nagyon finom.....Hozzávalók 12 db palacsintához:25 dkg liszt2 db tojás (nagy)kb. 4-5 dl szénsavas ásványvízcsipet só1 tk cukor 2 ek olaj (+ a sütéshez)A tojásokat üssük fel egy tálba, szórjuk meg egy csipet sóval, adjunk hozzá 3 dl szénsavas ásványvizet, majd kézi habverővel keverjük össze.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. Keverés közben, apránként adjunk hozzá még annyi ásványvizet, hogy ne legyen se túl sűrű, sem pedig túl híg a massza.Ezután adjuk hozzá az olajat, szintén keverjük simára, majd kezdjük el kisütni a palacsintákat.A palacsintasütőt minden egyes palacsinta sütése előtt, kenjük meg egy kevés olajjal.
A kisült palacsintákat üresen tekerjük fel, majd vágjuk fel kb. 1 cm-es csíkokra.Hozzávalók a palacsintafelfújthoz:12 db palacsinta10 dkg darált dió10 dkg mazsola1 dl rum10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor10 dkg kristálycukor3 db tojássárga (nagy)5 db tojásfehérje (nagy)2 dl Hulala (v. habtejszín) 2-3 ek lekvár3 dkg Vénusz vaníliaízű sütőmargarinA mazsolát áztassuk be a rumba, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy kellően magába szívja. Ezután tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.A darált diót keverjük össze a porcukorral, és egy csomag vaníliás cukorral, ezután adjuk hozzá a felcsíkozott palacsintát és a mazsolát, majd keverjük, forgassuk alaposan össze.A tojássárgához adjuk hozzá a maradék vaníliás cukrot, és a Hulalát (v. habtejszínt) majd keverjük simára.A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot. Ezután szintén kanalanként
adjuk hozzá a lekvárt, és addig verjük tovább, hogy jó kemény habot kapjunk. (én pl. Csikos "Feketeerdő belga csokoládéval és meggyel" lekvárt adtam hozzá)A sütőformát kenjük ki a margarinnal, majd tegyük bele a palacsintás keveréket.Ezután egyenletesen csorgassuk rá a tejszínes keveréket, majd kanalazzuk rá a keményre felvert tojásfehérjét.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd ízlés szerint vágjuk fel és úgy kínáljuk.